29 Kasım 2009 Pazar

CEVİZLİ REVANİ





Demiştim ya annem bu bayram tatlılarını pişirme görevini,ablam ile bana verdi diye.Bu da ablamın pişirdiği tatlı.Çok hafif ve lezzetli bir tatlı olmuş doğrusu.Ellerine sağlık ablacığım.
O kadar yaptık tabi.Annemde bize birer dilim ikram etti sağolsun.









Malzemeler:
5 çay bardağı un,
4 adet yumurta,
2 çay bardağı yoğurt,
1,1/2 çay bardağı irmik,
2 çay bardağı şeker,
1 su bardağı ceviz,
2 paket kabartma tozu,
2 paket vanilya,
süslemek için hindistan cevizi
Şerbeti için:
3,1/2su bardağı şeker,
3,1/2 su bardağı su,
1/4 limon
Yapılışı:
Ön hazırlık olarak şerbeti hazırlayın.Şeker,su ve limonu kaynatın.Soğumaya bırakın.
Yumurtaları şekerle birlikte köpürene kadar çırpın.Yoğurdu,irmiği,vanilyayı ekleyin.Elenmiş una kabartma tozunu ekleyip,çırpma kabına dökün.İri dövülmüş cevizleri de ekleyip karıştırın.Yuvarlak borcam tepsiyi yağlayıp,hamurun yapışmaması için şeker serpin.Hamuru tepsiye döküp,önceden ısıtılmış orta hararetli fırında altı üstü pembeleşene kadar pişirin.Fırından aldıktan sonra üzerine bir bardak su gezdirin.Önceden hazırlanıp soğutulmuş şerbeti revaninin her köşesine eşit olarak yayın.Şerbetini emdiğinde dilimleyerek servistabağına alın.Üzerini istediğiniz malzemeyle süsleyerek servis yapın.
Afiyet olsun

26 Kasım 2009 Perşembe

AĞLAYAN PASTA



Bu bayram annem tatlı yapma görevini ablam ile bana verdi.Anneannem annemde olduğu için,bütün aile anneme gelecek demektir.Teyzemler,dayımlar,kuzenler derken baya kalabalık olucaz yani.


Ben de düşündüm,bayramlarda genelde şuruplu tatlı ikram edilir.Her gittiğiniz yerde şuruplu tatlı yemek de bayıyor insanın içini bir müddet sonra.Düşündüm ve hem hafif hemde çok lezzetli ağlayan pasta yapmaya karar verdim.Nede olsa çikolatalı tatlılar daha cezbedicidir.
En çok buna İstanbul'dan gelecek olan kuzenim Pınar sevinecek.Bu arada tabi bu kadar tatlı bize yetmiyeceği için ablam da revani yapacak.Onun da tarifini sizlele paylaşıcam.

TÜM ARKADAŞLARIN BAYRAMINI KUTLUYORUM.SEVGİ,SAĞLIK VE BARIŞ DOLU GÜNLER GEÇİRMENİZİ TEMENNİ EDİYORUM..

Malzemeler:
4 adet yumurta,
3 kahve fincanı şeker,
3 kahve fincanı un,
1 paket kakao(25 gr),
1 paket kabartma tozu,
2 yemek kaşığı süt,
2 su bardağı süt

Kreması için:
1 su bardağı süt,
1 paket krem şanti
1 paket hazır çikolata sosu(pişirmek için süt)



Yapılışı:
Yumurtaları şeker ile birlikte 5 dakika çırpın.Una kakao ve kabartma tozunu karıştırdıktan sonra yumurtaların içine ekleyip karıştırın.2 yemek kaşığı sütü de ilave edip karıştırdıktan sonra,Yağlanmış dikdörtgen borcama karışımı döküp,önceden ısıtılmış 160 derce fırında pişirin.Benim fırınım turbo olduğu için 160 derecede 11 dakika pişiriyorum.
Krem şantiyi bir bardak soğuk süt ile çırpın ve buzdolabında bekletin.Çikolata sosunu paketin üzerindeki tarife göre pişirin.
Pişen keki fırından alıp 5 dakika dinlendirdikten sonra,üzerine 2 su bardağı sütü dökün.
Soğuyan kekin üzerine,önce kremşantiyi sürüp,sonra da çikolata sosunu dökün.Buzdolabında 1-2 saat dinlendirdikten sonra,isterseniz üzerine hindistan cevizi serpip dilimleyerek servis yapın.
Afiyet olsun

23 Kasım 2009 Pazartesi

KALAMAR TAVA VE SOS



Bizim ailede Kalamar Tavayı sevmeyen yoktur. Hatta oğlum ile ortak olarak bu denli sevdiğimiz nadir yemeklerdendir . Bir yemeği o kadar sevince de lezzeti konusunda bir zaman sonra usta oluyorsunuz. Bu ustalık sadece olayın yeme kısmını kapsamıyor, pişirme ve hazırlayıp bekletme kısmını da kapsıyor.

İzmir'in sahil kasabasında yaşamanın verdiği büyük avantaj da tabiki her zaman taze deniz ürünleri bulabiliyor olmak.Zaman zaman Özbek ve ya İskele balık kantolarına giderek aldığım kalamarları,dondurucumda stoklamaya başladım.Oğlum balık yemeyen bir çocuk olduğu için,bu eksiğini kalamar ile tamamlamasını istediğimden olsa gerek.Almış olduğum kalamarları temizletip doğrattıktan sonra,terbiyesini yapıp,tüketebileceğimiz ölçülerde poşetleyip dondurucuya gönderiyorum.İstediğiniz zaman buzunu çözdürüp kızartmaya hazır hale geliyor.
Benim damak zevkime uygun terbiye sosunu bulmak için ise bir çok araştırma ve denemeler yaptım.Kimisi bira da eklemem gerektiğini söyledi, beğenmedim.Sirkeli yapanlar vardı, oda lezzetli gelmedi.Hem lezzetli olmalıydı,hem de yumuşatmalıydı kalamarı.Çünkü lastik gibi sünen kalamarın yenmesi hiç de hoş olmuyor.
Bu gün sizlerle kalamarın terbiyelenmesi ve kızartma detaylarını paylaşmak istiyorum.Ayrıca kalamar tava ve midye tava gibi deniz ürünlerinin yanında sunabileceğiniz sos tarifi de vermek istiyorum.Limon ile ve ya sos ile tüketebilirsiniz.Tercih size kalmış.


KALAMAR TAVA

Malzemeler:
1 kğ ayıklanmış,yıkanmış ve halka halka doğranmış kalamar.

Terbiyesi için:
1 limonun suyu,
1 tatlı kaşığı karbonat,
1 tatlı kaşığı toz şeker,
1 çay kaşığı tuz.

Kızartmak için: sıvı yağ,un.

Yapılışı:
Kalamarları derince bir kaba alalım.Limon suyunu,karbonatı,toz şekeri ve tuzu üzerine dökelim.Karbonat köpük köpük kabaracaktır.iyice kalamarları karıştıralım. Eğer hemen o gün pişireceksek kabımızın üzerini kapatarak, 2-3 saat dinlenmesi için buzdolabına koyalım.(Dondurucuda saklamak istiyorsanız pişireceğiniz miktarlarda poşete koyup saklayabilirsiniz.) Kızartmak için bol miktardaki sıvı yağı derin kızartma tenceresine alarak yağı kızdırın.Unlanmış ve fazla unu silkelenmiş kalamarları kızgın yağa bırakalım. Tam iki dakika çok kızmış yağda kızartalım. İki dakika olduktan sonra hemen almaya başlayalım.Kesinlikle kalamarın beyaz görünmesine aldanıp iki dakikadan fazla kızartmayın.Göreceksiniz tabağa aldıktan sonra rengini bulacaktır.Arzunuza göre limon ve ya size vereceğim sos ile birlikte yiyebilirsiniz.

NOT:Kalamarları kızartmaya başlamadan önce kesinlikle yıkamamalısınız.Terbiye sosu üzerinde kalmalı.

YOĞURTLU SOS HAZIRLANIŞI
3 diş sarımsağı rendeleyin.3 adet ceviz içini robottan geçirin. 1 Avuç ufalanmış ekmek içini ilave edin.Bütün bunları bir kase yoğurdun içinde güzelce karıştırın.Karışımın içine bir tutam tuz ve 1 yemek kaşığı zeytin yağı gezdirin.Karışımı istediğiniz kadar çoğaltabilirsiniz.

Afiyet olsun

22 Kasım 2009 Pazar

Avcı Böreği



Pazar kahvaltısı için uzun süredir yapmadığım avcı böreğini yaptım.Gerçi kıymalı olduğundan kahvaltı için biraz ağır bir börek olsa da çocuklar avcı böreğini yemekten hoşlanıyorlar.Bir gün önceden hazırlıyorum,sabah pişirip sıcak sıcak servis yapıyorum.Dondurucuda saklamak için de uygun bir börek.Acil durumlarda dondurucu her kadın için bir kurtarıcı oluyor doğrusu.

Malzemeler:

4adet yufka,
250-300 gr kıyma,
2 adet kuru soğan,
1yemek kaşığı biber salçası,
1/2çay bardağı ince bulgur,
1çay bardağı sıcak su,
1/2su bardağı ceviz,
1tatlı kaşığı tuz,
1tatlı kaşığı karabiber,
1su bardağı maydanoz,
4adet yumurta akı,
1adet yumurta,
galeta unu

Yapılışı:
Kıymayı az sıvıyağda soğanlarla kavurun.Salçayı ekleyip karıştırın.Daha sonra bulgur ve sıcak suyu ekleyip pişirin.pişmiş olan kıymayı ocaktan alıp içerisine ceviz,tuz,karabiber ve kıyılmış maydanozu ekleyip karıştırın.Soğuması için kenarda bekletin.
4 adet yumurta akını kar haline gelene kadar çırpın.Birinci yufkayı tezgahın üzerine alın.Üzerine yumurta akından sürüp ikinci yufkayı da üzerine koyup onun da üzerine yumurta akından yeteri miktarda sürün.Yufkayı 8 parça üçgen şeklinde kesin.Yufkanın geniş yerine iç malzemeden koyup çok sıkı olmayacak şekilde sigara böreği şeklinde sarın.Bütün yufkalar bitesiye kadar aynı işlemi tekrarlayın.
Sarma işlemi bitirilmiş börekleri önce çırpılmış 1 adet yumurtaya,sonra da galeta ununa bulayarak isterseniz sıvıyağda kızartabilir,yada 200 derece fırında çok kızartamadan pişirebilirsiniz.
Afiyet olsun

20 Kasım 2009 Cuma

DİRENÇ İÇECEĞİ



Grip salgının yoğun olduğu şu günlerde bağışıklık sistemimizi güçlendirecek yiyecek ve içecekler tüketmemiz gerekiyor.İlk imdadımıza yetişen de tabiki meyveler oluyor.Özellikler sabah kahvaltı esnasında veya kahvaltıdan hemen sonra içmeyi tercih ediyorum.Oğlum bu durumdan pek memnun değil ama zoraki içirmeye çalışıyorum.

Malzemeler:
1 adet elma,
1 adet portakal,
1 adet greyfurt,
1 adet kivi,
1 adet nar,
1 adet havuç,
varsa ceviz büyüklüğünde taze zencefil veya 1 çay kaşığı toz zencefil

Yapılışı:
Portakal,greyfurt,havuç,kivi ve narın kabuklarını soyup,katı meyve sıkacağının ağzına sığabilecek parçalara ayırın.Bütün meyveleri sıktıktan sonra eğer taze zencefil kullanıyorsonız onu da sıkın.Toz zencefil kullanıyorsanız bardağınıza ekleyip iyice karıştırın.Bekletmeden için.Bu ölçülerle iki büyük bardak meyve suyu elde ediyorsunuz.Siz içecek kişi sayısına göre ölçünüzü kendiniz ayarlayabilirsiniz.
Şimdiden sağlıklı günler diliyorum.
Afiyet olsun

19 Kasım 2009 Perşembe

PANKEK

Bir haftadır grip olan oğlum evde dinlenmeye devam ediyor.Nihayet ateşini kontrol altına aldık ama ben de bittim doğrusu.


Sırf iki lokma yesin diye gün boyu mutfaktan çıkmaz oldum.Yok çorba pişireyim,yok meyve suyu sıkayım,yok beyefendinin isteklerini yerine getireyim derken hızlı çekim yaşadım resmen.Bu sabah ta benden pankek istedi.Ne yapalım iş başa düştü.Ödülümde 3 dilim pankek.




Malzemeler:

1su bardağı un,
1su bardağı süt,
1adet yumurta,
2çorba kaşığı eritilmiş tereyağı,
1 çorba kaşığı şeker,
1tutam tuz,
1 çay kaşığı kabartma tozu

Yapılışı:

Bütün malzemeleri bir bılender veya rondo yardımıyla pütür kalmaması için iyice karıştırın.Bir peçete yardımıyla yağladığınız teflon tavayı ocakta ısıttıktan sonra,bir kepçe yardımı ile pankek hamurundan istediğiniz büyüklükte dökün.Üzeri göz göz olunca, diğer yanını pişmesi için çevirin.Çevirme işleminde dikkat etmeniz gereken nokta,henüz üzeri pişmemiş olduğu için biraz sıvı olabilir.Spatula yardımıyla dikkatlice çevirmek gerekiyor.Her iki yanını da pişirin.Çok yüksek ateş olmasın hemen yanabilirler.

Sıcak servis yapmanızı öneririm.İster peynir,tereyağı,zeytin ezmesi gibi tuzlu yiyecekler ile,ister bal,sürülebilir çikolata, pekmez,pudra şekeri,reçel gibi tatlı yiyecekler ile yiyebilirsiniz.



                               Bunlar da benim payım.Muz olmadığı için kivi ile yedim.Çok güzeldi.

Doğrusu benim en sevdiğim şekli,arasına muz dilimlerini yerleştirip,üzerine çikolata sosu döküp,bir fincan kahve eşliğinde yemek çok hoşuma gidiyor.Kalori derdiniz yoksa bir parça şanti de ekleyebilirsiniz.Denemenizi tavsiye ederim.

Afiyet olsun

18 Kasım 2009 Çarşamba

Pizza



Pazar günleri hamur işi,börek,pizza v.b. çeşitler pişmek zorunda bizim evde.Alışkanlık oldu.Hamur günü ilan ettik. Ya annemi yakalayıp börek yaptırıyoruz yada iş bana düşüyor.

Pizza delisi oğluma her gün pişirsem hayır demez.Beyefendi malzemesi bol olsun ister.Ketçap ve mayonezsiz yemez.Off off bu erkekleri biz anneler şımartıyoruz kesin.

Pizza yapmaktan çok hoşlanıyorum.Çünkü özgürsünüz.İstediğiniz malzemeden istediğiniz miktarda kullanabilirsiniz.Tamamen sizin damak zevkinize ve yaratıcılığınıza kalmış.Biraz ondan biraz bundan.

Hamurunu süt ile yoğuruyorum çünkü bana göre daha leziz oluyor.

Bu sadece tariflerden bir tanesi.Siz de kendi pizzanızı yaratın.

Malzemeler:

Hamuru için:

3su bardağı un,
1çorba kaşığı kuru maya,
1 çay kaşığı tuz,
1 tatlı kaşığı toz şeker,
Yeteri miktarda ılık süt

Üzeri için:

15o gr kaşar peyniri rendesi,
3yemek kaşığı domates salçası,
3 adet doğranmış sosis,
7-8 dilim salam,
7-8 dilim sucuk,
4-5 adet ince doğranmış mantar,
1 adet ince doğranmış domates,
1 adet ince doğranmış tatlı biber,
Yeteri miktarda kekik

Yapılışı:

Unu bir yoğurma kabına alıp ortasına çukur açalım.Mayayı, şekeri ekleyip karıştırın.Tuzu unun üzerine serpin.Çukurun içine ılık sütten azar azar dökerek kulak memesi kıvamında bir hamur elde edesiye kadar yoğurun.Yoğrulan hamurun üzerine bir havlu örterek sıcak bir yerde mayalanmasını bekleyin.Güneşli bir yerde veya su kaynattığınız bir çaydanlık üzerinde bekletip çabuk mayalanmasını sağlayabilirsiniz.

Mayalanmış hamuru,yağlanmış büyük fırın tepsisine güzelce yayın.Domates salçasını biraz sulandırıp hamurun her yerine eşit miktarda sürün.Rendelenmiş kaşar peynirini her yerine dağıtın.Sucuk,sosis,salam dilimlerini de yerleştirin.Mantarları,domatesleri ve biberleri de ekledikten sonra,kekik serpin.

Önceden ısıtılmış 190 derece fırında,üzerindeki malzemeleri fazla kızarmayacak şekilde pişirin.Dilimleyerek sıcak servis yapın.

Afiyet olsun

17 Kasım 2009 Salı

Portakallı Zeytinyağlı Kereviz



İşte en sevdiğim zeytinyağlı yemeklerden biri.Ege insanı olmanın özelliği bu tabikide.
Oldukça besleyici bir sebzedir kereviz.A,B,C vitaminleri ve fosfor,çinko,bakır,mangan ve selenyum mineralleri içerir.

Uyarıcıdır.Kandaki stres hormonlarını azaltır ve yorgunluğu giderir.Vücudu kuvvetlendirir.İştah açıcıdır,ağız kokusunu giderir.Öksürüğü keser.Kanı temizler.Karaciğer şişliğini ,sarılığı giderir.Sivilceleri azaltır.Gaz söktürücüdür.Böbrek kumunun ve taşlarının dökülmesine yardımcı olur.Yüksek tansiyon,şeker ve prostat hastalarına faydalıdır.Hipertansıyonu ve kolesterolü düşürür.Mideyi kuvvetlendirir.Cilde tazelik ve parlaklık verir.Unutkanlığa karşı faydalıdır.Anne sütünü arttırır.Romatizma ve gut şikayetlerini azaltır.

Bir çok faydası bulunan kerevizi sofralarımızdan eksik etmemeliyiz.Zeytinyağlı,etli tüketileceği gibi çiğ olarak salatasını da yapıyorum.Aslında patates yerine yerelması koymayı daha çok seviyorum ama malesef manavımda kalmamıştı.Bu sefer patatesli oldu.Yerelması ile pişireceğiniz zaman,kerevizden önce biraz pişirmelisiniz yerelmalarını.Kerevizden daha sert olduğu için biraz daha geç pişiyor.Portakal suyu da hoş bir aroma katıyor.

Malzemeler:
2 adet kereviz,
2 adet orta boy patates,
2 adet havuç,
1 adet orta boy soğan,
1 diş sarmısak,
1 yemek kaşığı un,
1 portakalın suyu,
1 çay kaşığı kadar tuz,
3 yemek kaşığı kadar zeytinyağı

Yapılışı:
Kerevizleri,patatesleri ve havuçları iyice yıkayıp soyun.Kereviz ve patatesleri iri küp şeklinde,havuçları ise halka şeklinde doğrayın.Kerevizin taze saplarını ve yapraklarını da yıkayıp doğranmış sebzelerin içerisine ilave edin.Tencereye zeytinyağını,piyaz doğranmış soğanı ve sarmısağı koyun.Üzerine doğranmış sebzeleri de ekledikten sonra,orta hararetli ocağa tencereyi oturtun.Sebzeleri mümkün olduğu kadar kendi suyu ile pişmeye bırakın.Eğer yeteri kadar sulu değillerse azar azar sıcak su ekleyebilirsiniz.

Yaklaşık 25 dakika sonra sebzeler yumuşayınca,sıkılmış portakal suyunun içine un ve tuz ekleyerek karıştırın.Pişmekte olan yemeğin içine ekleyerek karıştırın.Bir iki defa tıkırdadıktan sonra ocağı kapatın.
İster sıcak ister ılık olarak servis yapın.

Afiyet olsun

11 Kasım 2009 Çarşamba

Lorlu Piramit Pasta



İşte benim en favori tatlılarımdan biri.Hıımmm  çok lezzetli..

Bu gün arkadaşlarım kahvaltıya geldiler bana.Kahvaltı ama saatlerce sürüyor.Çünkü keyfini çıkara çıkara,sohpet ede ede yapıyoruz.Ne kadar yediğimizin blançosunu tutmuyoruz o gün doğrusu.Zaten 15 günde bir bir araya geliyoruz.Lokmalarımızı sayıp canımızı mı sıkalım yani?

Eeee kahvaltıdan sonra tabiki kahve keyfide olmalı.Yanında da tatlı.Ben de düşündüm daha önce arkadaşlarıma yapmadığım lorlu pastamdan yapayım dedim.İyiki de yapmışım.Arkadaşlarımın çok hoşuna gitti.

Canım arkadaşım Asuman'ın,mevsiminde çilekli yaptığı,ondan öğrendiğim bir pastadır.

Malzemeler:
750 gr tatlı lor,
100 gr tereyağı,
1 su bardağı pudra şekeri,
18 adet petibör bisküvi,(kakaolu ve ya sade)
2 adet muz,

Yapılışı:

Tatlı loru bir kaba alın.Eritilmiş tereyağını üzerine dökün.Pudra şekerini de ekledikten sonra iyice yoğurarak malzemelerin birbirine karışmasını sağlayın.

Tezgahın üzerine streç film serin.Lorlu karışımı iki parçaya ayırıp yarısını filmin üzerine 1 cm kalınlığında sürün.
Bisküvileri süte batırarak yan yana 3 tanesini lorlu karışımın üzerine yerleştirin(bisküvileri yan yatık şekilde yerleştirin).Bütün bisküvilerin hepsi bitinceye kadar bu işlemi tekrarlayın.Kalan lorlu karışımı bisküvilerin üzerine yayın.Ortasına soyulmuş muzları bütün olarak koyun.Bisküvilerin altından streç film ile birlikte iki yanından kaldırarak pastaya piramit şeklini verin.Buzdolabında 1-2 saat dinlendirdikten sonra,arzu ederseniz çikolata sosu ile servis yapınız.
Lorlu pastayı arzu ettiğiniz meyve ile yapmanız mümkün.Çilek,kivi,böğürtlen,kestane şekeri v.b. meyveler de olabilir.
Afiyet olsun

10 Kasım 2009 Salı

Ispanaklı Köfte



Bir öğle yemeği için arkadaşlarımla gittiğim bir lokanta da yediğim ve çok beğendiğim bir yemek.Tabi lokantanın sahibi Hanım'a nasıl yapıldığını soramadım.Yerken çok incelediğim ve dikkat ile çiğnediğim arkadaşlarımın gözünden kaçmadı.Karnım da o kadar açtı ki afiyetle yedim.Bu gün de ne yemek yapsam diye düşünürken aklıma geldi.Denemek için 6 adet yaptım.Üç kişi için oldukça doyurucuydu.Sunumu ve lezzetini çok beyendim.Sebze ve etin muhteşem uyumu.

Malzemeler:

300 gr kıyma,
2 adet küçük boy kuru soğan,
3 yemek kaşığı galeta unu,
2 adet yumurta,
300 gr ıspanak,
1 çorba kaşığı un,
1 su bardağı süt,
2 çorba kaşığı tereyağı,
Tuz,karabiber

Yapılışı:

Kıymayı bir kaba alın.1 adet soğanı üzerine rendeleyin.Galeta unu,tuz,karabiber ve yumurtayı ekleyipköfte harcını güzelce yoğurun.30 dakika kadar buzdolabında bekletin.

Ispanakları ayıklayıp, güzelce yıkadıktan sonra çok kalın olmayacak şekilde doğrayın.Yemeklik doğranmış soğan ve yeteri miktarda sıvı yağı bir tavaya koyup ocağa oturtun.Hemen arkasından ıspanakları da tavaya alın.Orta hararetli yanan ocakta,ıspanaklar solana kadar su eklemeden kavurun.Arzu ederseniz biraz da acı pul biber ekleyebilirsiniz.

Başka bir  tavada başamel sosu yapmak için tereyağını eritip unu ekleyerek kavuralım.Unun rengi değişmemesine dikkat edin.Yeteri kadar kavrulan una sütü ilave edelim.Mutlaka sütü eklerken bir el çırpıcısı kullanın ki un topaklanmasın.Süt de soğuk olmalı.Devamlı karıştırarak muhallebi kıvamında pişirin.Pişen başamel sos ılındıktan sonra 1 adet yumurta,tuz karabiber ekleyerek,iyice çırpın.

Buzdolabında beklettiğiniz köfte harcından,cevizden daha büyük parçalar koparıp,ortası çukur küçük çanak şeklini verin.Yağladığınız bir cam fırın kabına yerleştirin.önceden ısıtılmış 200 derece fırında,yaklaşık 8-10 dakika pişirin.

Fırında yarı pişen köftelerin içine yeteri miktarda ıspanak ve üzerine de başamel sostan koyup,başamel sosun üzeri kızarana kadar fırında pişirmeye devam edin.Arzu ederseniz fırından çıkarmak üzereyken biraz da kaşar rendesi ekleyebilirsiniz üzerlerine.

Afiyet olsun

8 Kasım 2009 Pazar

Keşkül



Sık sık yaptığım nefis keşkül.O kadar çok keşkül tarifi okudum ama babamın yaptığı tarife hiç rastlamadım.Bu tarif babamın tatlıcı dükkanı varken hergün yaptığı keşkül.Yaklaşık 4-5 yaşlarındaydım.Çok iyi hatırlıyorum, ablam ve ben keşkül piştikten sonra evimizin alt katında olan babamın dükkanına gider,tencerenin içinde kalan kısmını kaşıklardık.İşte en mükemmel yeri diye düşünürdüm.Hala değişen birşey olmadı.Her keşkül pişirdiğimde yine tencereyi sıyırırım.Hele biraz da tencerenin dibi tutmuşsa ki çok kaynadığı için tutuyor,mükemmel bir lezzet.İşte aile tariflerimizden biri.Sizlerle paylaşıyorum.Umarımbenim kadar beğenirsiniz.

Malzemeler:

1.5 kg süt,
1 tepeleme yemek kaşığı un,
1 tepeleme yemek kaşığı pirinç unu,
1 tepeleme yemek kaşığı mısır nişastası,
1 tepeleme yemek kaşığı buğday nişastası,
10 tepeleme yemek kaşığı şeker,
1 adet yumurta sarısı,
2 yemek kaşığı tereyeğı,
1 paket vanilya,
Üzerini süslemek için kırık fındık.
Yapılışı:

Şeker,un,pirinç unu ve nişastaları bir tencereye koyup karıştırın.Karıştırmaya devam ederek sütü ilave edin.

Tencereyi ocağa oturtun ve karıştırarak muhallebi kıvamında pişirin.Üzeri göz göz olana kadar piştikten sonra,ocağın altını kısarak arada sırada karıştırarak yaklaşık 10-15 dakika daha pişirin.Çok koyu kıvamlı bir keşkül olmamasına dikkat edin.Eğer çok koyu olursa biraz süt ekleyebilirsiniz.Çünkü dolapta soğurken de biraz koyulaşacaktır.

Yumurta sarısını biraz süt ile iyice çırpıp, hızlı hızlı karıştırarak pişen keşküle ekleyin.Bir iki defa karıştırdıktan sonra ocağın altını kapatın.

Ocaktan indirdiğiniz keşkülün içine vanilya ve tereyağını ekleyip yaklaşık 5 dakika çırpıcı yardımıyla çırpın.Ne kadar çok çırparsanız keşkül o kadar krema kıvamında olacaktır.

Çırpma işlemi bittikten sonra,Keşkülü kaselere kepçe yardımıyla biraz yukarıdan dökerek paylaştırın.Köpük oluşacak ve daha sonra bu kabarcıklar patlayarak minik çukurlar oluşacak.Görüntü olarak çok hoş oluyor.

Oda ısısına geldikten sonra buzdolabında yaklaşık 2 saat kadar soğumalarını sağlayın.Yeterince soğuduktan sonra üzerini kırık fındık ile süsledikten sonra servis yapın.

Afiyet olsun

6 Kasım 2009 Cuma

Şeftali Kurabiye



Ne zamandan beri yapmak istediğim bir kurabiye.Nihayet dün evde oturdum da yaptım.Çok merak ediyordum doğrusu.Pişirir pişirmez de kobaylarıma götürdüm ve yedirdim.Hepsinden de iyi eleştiriler duymak hoşuma gitti.Tabi bu arada yeni fikirlerde ortaya çıktı.inşallah en kısa zamanda onları da uygular sizlerle paylaşırım.Kurabiyeleri kapaklı bir cam kaba koyup masanın üzerine bıraktım.İşten yada okuldan gelen ev sakinleri gerçek şeftali zannettiler.Kurabiye olduklarına anca tadına bakınca inandılar.


Görüntü olarak çok güzel,bir o kadar da lezzetli bir kurabiye tarifi.Biraz uğraştırıcı gibi görünse de inanın buna değiyor.Özellikle çocukların çok hoşuna gideceğinden eminim.Hazır taze ceviz mevsimiyken,ceviz kabuklarını atmayın,yıkayıp saklayın derim.Çünkü bu kurabiyeleri yapmak için yarım ceviz kabuklarına ihtiyacımız var.Ben kabukları düzgün bir şekilde cevizin arka tarafındaki birleşim yerinden bıçak yardımıyla ikiye ayırdıktan sonra(tabi ki önce içlerini yiyorum)kabukları yıkayıp sonra her seferinde bu kabukları kalıp olarak kullanıyorum.

Malzemeler :

Hamuru İçin:

125 gr oda ısısında tereyağı veya margarin

2 çorba kaşığı yoğurt

Yarım su bardağı toz şeker

1 adet yumurta(beyazını hamurda,sarısını kremasında kullanıyorum)

Yarım paket kabartma tozu

Yarım paket vanilya

Aldığı kadar un

Kreması için:

Yarım lt süt

1 adet yumurta sarısı

1 su bardağı un

Yarım su bardağı toz şeker

yarım paket vanilya

dört buçuk çorba kaşığı tereyağı veya margarin

Üzerine:

kırmızı ve sarı renkli gıda boyası

2 su bardağı toz şeker

Hazırlanışı:

Kremayı hazırlamak için vanilya ve margarin hariç, kalan krema malzemesini çırpın.Ağır ateşte muhallebi kıvamı alana dek pişirin .Ocaktan aldığınız kremayı vanilya ve margarini ekleyip,yaklaşık 5 dakika çırpın.

Hamur malzemelerinin hepsini yoğurarak yumuşak bir hamur elde edin .Üzerini nemli bir bezle örtüp 10 dk hamuru dinlendiriniz .

Hamurdan ceviz büyüklüğünde bezeler koparıp yarım ceviz kabuklarının üzerini hamur ile kaplayın.Yağlı kağıt serilmiş fırın tepsisine hamur kısımları üste gelecek şekilde sıralayın. Önceden ısıtılmış 170 derecelik fırında pembeleşene kadar pişirin .

Pişen kurabiyeleri,soğuduktan sonra ceviz kabuklarından ayırın. Arka kısımlarına(çukur yerlerine) krema sürüp birbiriyle birleştiriniz . Gıda boyalarını çok az su eritin ve kurabiyeleri gıda boyasına batırıp çıkartın .Toz şekere bulayıp,orta kısmına bir yaprak nane batırıp(sap kısmı olacak) servis yapınız .

NOT : Kurabiyeleri gıda boyasına batırırken eldiven giymenizi tavsiye ederim.

Afiyet olsun

3 Kasım 2009 Salı

Bisküvili Muhallebi



İşte benim kurtarıcı tatlım.Bunu mutlaka sizlerle paylaşmalıyım diye düşündüm.Nedeni çok pratik.Acil durum tatlısı da diyebiliriz.Evde mutlaka bu tatlı için gereken malzemeleri bulundururum.Dedim ya acil durum tatlısı diye. Özellikle çocuklar bayılıyor.Üzerinde bisküvi ve kakao olması cazip geliyor onlara.Fazla süt içmeyen çocuklar için de annelerin uygulayabileceği iyi bir hile doğrusu.

Malzemeler:

1 paket eti burçak bisküvi
1 paket(25 gr) kakao
1 lt süt
2 çay bardağı un
2 çay bardağı şeker
1 paket vanilya
100 gr tereyağı veya margarin

Yapılışı:

Burçak bisküviler ile kakaoyu robotta iyice kıyın.Büyük fırın tepsisinin her yerini kaplayacak şekilde serpin.

Diğer tarafta bir tencereye un ve şekeri koyup,karıştırarak sütü ekleyin.Orta hararetli ocakta,sürekli karıştırarak muhallebi kıvamında pişirin.Ocaktan aldığımız muhallebinin içine vanilya ve yağı ilave edip mikser ile yaklaşık 5 dakika çırpın.Yavaş yavaş kepçe yardımıyla un haline getirilen bisküvili kakao karışımının üzerine yayın.Tepsinin her tarafını eşit olarak kaplamalı muhallebi.

Oda ısısına geldikten sonra buzdolabına kaldırın.Yaklaşık 1-2 saat sonra eşit aralıklı karelere böldüğünüz muhallebileri.İkiye katlayıp beyaz kalan kısımlarını tepsideki dökülen bisküvilere bulayın.Soğuk olarak servis yapın.
Afiyet olsun

1 Kasım 2009 Pazar

Fırında Tahin Helvası


Dün akşam her cumartesi akşamı olduğu gibi,hava ne kadar soğuk olursa olsun umursamadığımız balkonda mangal keyfimizden biriydi.

Uzun süren masa keyfimizden sonra yavaş yavaş toparlanırken eh üzerine tatlı yemek gerekir diye düşünmeye başladık.Ablam birden "evet iyi olur,ama fırında tahin helvası"deyince hemen mutfağa gittim.Çabucak hazırlayıverdim.Üzerine birazda ceviz ekledik.Zaten çok kısa sürede de piştiği için kaldığımız yerden sofra keyfimize devam ettik.Tabi ağzımız yana yana soğumasını beklemeden saldırdık desek yeridir.

Hele balık yedikten sonra mutlaka insan fırın helvayı arıyor doğrusu.Tavsiye ederim.Mutlaka deneyin.

Malzemeler:
300-350 gr sade veya kakaolu tahin helvası
1/2 çay bardağı süt
1/2 limon suyu
1 tatlı kaşığı tereyeğı

Yapılışı:
Helvayı fırına dayanıklı bir kaba alın.Çatal yardımıyla iyice ezin.Süt,limon suyu ve tereyağını ekledikten sonra iyice karıştırın.200 derece önceden ısıtılmış fırında yaklaşık 4- 5 dakika pişirdikten sonra,fırını ızgara ayarına getirin.1-2 dakika sonra üzeri kızarınca fırından çıkarıp sıcak olarak servis yapın.

Fırının ızgarasını açtığınızda başında beklemenizi öneririm.Çünkü çok çabuk kızarıyor.Kazara helvayı yakabilirsiniz.

Afiyet olsun