10 Kasım 2009 Salı

Ispanaklı Köfte



Bir öğle yemeği için arkadaşlarımla gittiğim bir lokanta da yediğim ve çok beğendiğim bir yemek.Tabi lokantanın sahibi Hanım'a nasıl yapıldığını soramadım.Yerken çok incelediğim ve dikkat ile çiğnediğim arkadaşlarımın gözünden kaçmadı.Karnım da o kadar açtı ki afiyetle yedim.Bu gün de ne yemek yapsam diye düşünürken aklıma geldi.Denemek için 6 adet yaptım.Üç kişi için oldukça doyurucuydu.Sunumu ve lezzetini çok beyendim.Sebze ve etin muhteşem uyumu.

Malzemeler:

300 gr kıyma,
2 adet küçük boy kuru soğan,
3 yemek kaşığı galeta unu,
2 adet yumurta,
300 gr ıspanak,
1 çorba kaşığı un,
1 su bardağı süt,
2 çorba kaşığı tereyağı,
Tuz,karabiber

Yapılışı:

Kıymayı bir kaba alın.1 adet soğanı üzerine rendeleyin.Galeta unu,tuz,karabiber ve yumurtayı ekleyipköfte harcını güzelce yoğurun.30 dakika kadar buzdolabında bekletin.

Ispanakları ayıklayıp, güzelce yıkadıktan sonra çok kalın olmayacak şekilde doğrayın.Yemeklik doğranmış soğan ve yeteri miktarda sıvı yağı bir tavaya koyup ocağa oturtun.Hemen arkasından ıspanakları da tavaya alın.Orta hararetli yanan ocakta,ıspanaklar solana kadar su eklemeden kavurun.Arzu ederseniz biraz da acı pul biber ekleyebilirsiniz.

Başka bir  tavada başamel sosu yapmak için tereyağını eritip unu ekleyerek kavuralım.Unun rengi değişmemesine dikkat edin.Yeteri kadar kavrulan una sütü ilave edelim.Mutlaka sütü eklerken bir el çırpıcısı kullanın ki un topaklanmasın.Süt de soğuk olmalı.Devamlı karıştırarak muhallebi kıvamında pişirin.Pişen başamel sos ılındıktan sonra 1 adet yumurta,tuz karabiber ekleyerek,iyice çırpın.

Buzdolabında beklettiğiniz köfte harcından,cevizden daha büyük parçalar koparıp,ortası çukur küçük çanak şeklini verin.Yağladığınız bir cam fırın kabına yerleştirin.önceden ısıtılmış 200 derece fırında,yaklaşık 8-10 dakika pişirin.

Fırında yarı pişen köftelerin içine yeteri miktarda ıspanak ve üzerine de başamel sostan koyup,başamel sosun üzeri kızarana kadar fırında pişirmeye devam edin.Arzu ederseniz fırından çıkarmak üzereyken biraz da kaşar rendesi ekleyebilirsiniz üzerlerine.

Afiyet olsun

Hiç yorum yok: