26 Ekim 2011 Çarşamba

MANTARLI KAŞARLI YUMURTA

Çalışmaya başladıktan sonra mutfağı baya ihmal eder oldum. Eskiden nerede bir yeni tarif okusam hemen denerdim. Ya da boş oturdukça yeni tarifler düşünür, hemen üretime geçerdim. Ama bir çözümünü buldum. İş yerimizin bir bölümüne, eşim benim için mutfak yaptı. Ocak, fırın, buzdolabı da koyduk. Sabah kahvaltımızı ve öğlen yemeğimizi burada hazılayıp yiyoruz. Bazen akşam yemeğini de pişirip eve götürdüğüm oluyor. Mantarlı , kaşarlı yumurtayı da sık sık yapar olduk pratik olduğu için.Mantarda ki protein oranı zengin olduğundan, yumurta ile birleşince çocuklar için de oldukça besleyici bir yemek oluyor.

MALZEMELER:
½ kilo mantar,
4 adet yumurta,
100 gr kaşar peyniri rendesi,
2 yemek kaşığı tereyağı,
Tuz, karabiber, acı pul biber.
YAPILIŞI:
Mantarları yıkayıp, üzerinde ki kabukları elinizle sıyırın. Küp şeklinde doğradığınız mantarları, tereyağını da içine koyduğunuz bir tavaya alın. Orta hararette açtığınız ocakta mantarlar suyunu salıp çekesiye kadar pişirin. Mantarların pişme süresini siz kendi damak zevkinize göre ayarlayabilirsiniz. Benim eşim kızarmış sevdiği için biraz fazla pişiriyorum. Mantarlar yumuşadıktan sonra tuz, karabiber, pul biber ve rendelenmiş kaşar peynirini de tavaya atın. 2 dakika kadar daha karıştırarak pişirdikten sonra yumurtalarıda kırın. Yumurtalar piştikten sonra sıcak olarak servis yapın. Aslında bu tarif sabah kahvaltısı için çok leziz ama biz arada sırada öğlen yemeğinde de yapıp yiyoruz. Tavsiye ederim. Afiyet olsunJ

20 Haziran 2011 Pazartesi

PRATİK GÜVEÇ

Çok ama çok uzun zamandır yazmıyorum farkındayım. Ama hayatımda o kadar çok değişiklikler oldu ki gayet normaldir. Evlendim ve bir iş yerimiz var artık. Eşim ile birlikte bir internet kafe işletiyoruz. Artık bir sürü çocuğumuz var. Yetişkin müşterilerimiz de var tabiki ama çocuklar çoğunlukta.Her şeyi rayına oturtmak üzereyiz. Sanırsam artık bundan sonra arada sırada yeni tarifler yazabilirim. 

 Malzemeler:
750 gr dana güveçlik kuşbaşı et,
5 adet acı veya tatlı biber,
2 adet orta boy kuru soğan,
3 adet orta boy domatez,
kekik, tuz, karabiber, yeteri miktarda zeytinyağı,

Yapılışı:
Bir tencerede zeytinyağıyla etleri kavurun. Arada sırada çok suyunu çekmişse az miktarda sıcak su ekleyerek pişmesini kolaylaştırabilirsiniz. Ama su fazla gelmemeli yoksa etlerde haşlama tadı olur. Bizim amacımız kavurma tadı vermek.

Etler iyice yumuşayıp piştikten sonra, küp doğranmış domates, biber, soğan ve baharatları da ekleyip iyice karıştırın. İsterseniz bu karışımı küçük toprak kaplara kişi sayısına göre paylaştırabilirsiniz. İsterseniz de büyük bir toprak kap veya fırın kabında da pişirebilirsiniz. Tabiki güvecin lezzetini veren toprak kaptır.
Önceden 180 derece ısıtılmış turbo fırında yaklaşık 45 dakika kadar pişirin. İsterseniz piştikten sonra üzerine hafif kaşar peyniri rendesi de serpebilirsiniz.


Afiyet olsun

7 Eylül 2010 Salı

DALYAN KÖFTE




Çok sık yapmadığım yemeklerden biridir dalyan köfte.Arada sırada canımız çeker, değişik yemek arayışları içerisine girdiğimizde aklımıza gelen,sunumu da şık bir yemek olduğu için tercihlerimizin başında gelir.Çok da iştah açıcı doğrusu.Yanında da patates püresi olmazsa olmaz…Yarım kilogram kıymadan yaptığımda rahatlıkla 6 kişi doyuyor.Çok aç bir aile ise 750 gr mı tercih edin benceJ






Malzemeler:

Yarım kilogram orta yağlı kıyma,
2 dilim bayat ekmek içi,
1 adet orta boy soğan,
Tuz, karabiber,
Yarım demet maydanoz,
Bir avuç kadar taze nane,
2 adet rafadan haşlanmış yumurta,
3 adet haşlanmış havuç,
1 kase haşlanmış bezelye,

Domates sosu için:
3 yemek kaşığı domates salçası,
2 yemek kaşığı sıvı yağ,
Tuz, karabiber,kekik

Yapılışı:
Önce köfteyi hazırlamak ile başlayalım.Ekmek içini, soğanı,maydanoz ve naneyi ayrı ayrı rondodan geçirip kıymaya ilave edin.Tuz ve karabiberi de ilave edip köfteyi iyice yoğurun.Mutfak tezgahının üzerine yeteri kadar folyoyu serip, köfte harcını çok inceltmeden dikdörtgen şekil vererek yayın.Ortasına  boylamasına dörde bölünmüş yumurtaları, bezelyeleri ve havuçları yerleştirin.Köfteyi patlatmadan yavaşça malzemeler içinde kalacak şekilde, folyo yardımı ile rulo haline getirin.Uç kısımlarını da mutlaka kapatın.Dalyan köfteyi yağladığınız bir fırın tepsisine folyoyu çıkararak yerleştirin.180-200 derce fırında üzeri güzelce kızarasıya kadar pişirin..

Köfte pişerken sosu hazırlayabilirsiniz.Bir kaçerol da sıvıyağ,salça, tuz ve karabiberi ekleyerek, salçayı kavurun.Kavrulan salçaya biraz ılık su ekleyip, ne çok koyu ne de çok sıvı olmayacak şekilde bir sos elde edin.Ocaktan indirmenize 2 dakika kala kekiği ekleyip servise hazır hale getirebilirsiniz.

Pişen dalyan köfteyi 2-3 dakika fırın dışında dinlendirdikten sonra dilimleyerek servis tabaklarına alın.Köftelerin üzerine domates sosundan dökerek servis yapın.Yanına patates püresi yapmayı unutmayın.Çok yakışıyorlar birbirlerineJ


Afiyet olsun

2 Ağustos 2010 Pazartesi

HÜNKAR BEĞENDİ




Uzun süredir yapmayı düşündüğüm yemeği yapmak bu güne kısmetmiş.Hünkar beğendi mi tam olarak bilemiyorum ama biz  çok beğendik doğrusu. Patlıcanların en lezzetli olduğu şu mevsimde, yaz mevsimi için de oldukça hafif bir yemek.Hafif olduğu için biraz fazla kaçırdım ben siz daha dikkatli olun derim:)




Malzemeler:
1/2 kg kuşbaşı dana eti,
1 adet orta boy soğan,
4 adet yeşil biber,
2 adet orta boy domates,
Tuz, karabiber,sıvı yağ

Başamel soslu karışım için:
3 adet orta boy bostan patlıcan,
1 çorba kaşığı un,
1.5 su bardağı süt,
1 su bardağı rendelenmiş kaşar peyniri,
Tuz, karabiber

Yapılışı:
Patlıcanları 200 derece fırında yaklaşık 40-45 dakika pişirin (ocakta yada mangalda da közleyebilirsiniz). Patlıcanlar közlenirken diğer taraftan etleri pişirin.Sıvı yağı  ve etleri tencereye alın.Orta hararetli ocakta suyunu salıp çekesiye kadar pişirin.Yemeklik doğranmış soğanları ve biberleri de ekleyip kavurmaya devam edin.Soğanlar solunca Rendelenmiş domatesleri de ekleyip kısık ateşte etler yumuşayana kadar pişirin.

Pişen patlıcanların kabuklarını soyup, bir kesme tahtasının üzerinde çok inceltecek kadar kıyın.
Bir teflon tavaya sıvı yağı ve unu koyup rengi değişmeyecek kadar kavurun.Hızlı hızlı karıştırarak sütü ilave edin.Boza kıvamına gelince kıyılmış patlıcanları ekleyerek yaklaşık 5-6 dakika kadar daha pişirin.Rendelenmiş kaşar peynirlerini ekleyerek karıştırın ve ocaktan alın.

Servis yapmak için önce patlıcanlı sostan tabağa yeteri miktarda koyun.Üzerine et soteden koyup sıcak olarak servis yapın.Üzerine ince kıyılmış maydanoz serpebilirsiniz.

Afiyet olsun

5 Haziran 2010 Cumartesi

HOT DOG

Pazar günleri geç kahvaltı edildiğinden, genelde akşam üzeri anca acıkmaya başlıyoruz.İşte  o zaman ne yiyebiliriz atıştırmalık düşünceleri beynimizi kurcalamaya başlıyor.Sosis, salam gibi gıda maddelerini çok sık kullanma taraftarı değilim.Fakat oğlum çok sevdiği için, çok ender alır ve ona sosisli yaparım.Çocuk resmen bayram ediyor.Bu gün de Oğluşumun bayramıydı.Bana da tembellik çökmüştü açıkçası.Yemek pişirmeden tatil yapmak istedim.Ne de olsa sosisli yapmak 5 dakikalık bir işti..Çok uğraşmadan hallettim ve kafa iznime devam ettim:)))Tavsiye ederim...

Malzemeler:
2 adet sosis,
2 adet sandviç ekmeği,
ketçap,
mayonez,
hardal

Yapılışı:
Sosisleri ister ızgarada, isterseniz de haşlayarak kullanabilirsiniz.Ekmekleri bir tarafını ayırmadan kesin.Ekmeğin içene hardal, ketçap ve mayonez sürün.Pişen sosisleri de ekmeklerin arasına yerleştirdikten sonra sıcak olarak servis yapın.

Afiyet olsun

25 Mayıs 2010 Salı

JÖLE PASTA



Tatlıdan asla vazgeçemiyoruz.Yemeklerden sonra mutlaka ağzımız biraz tatlansın isteriz.Bu Türk mutfağının ve damak zevkinin bir sonucu pek tabi ki.Malum yaz aylarına yaklaştığımız bu sıcak havalarda, ağır şuruplu tatlılar yerine, hafif içimizi serinleten tatlıları tercih ediyoruz.Jöleli pastayı da bu yoldan çıkarak paylaşmak istedim.Har zamanki gibi malzeme seçiminde özgürsünüz.






Malzemeler:



3 paket arzu edilen Dr.oetker jöle,

1 su bardağı süzme yoğurt,

1 paket eti kakaolu bisküvi,

Küp kesilmiş arzu edilen meyveler



Yapılışı:

Üzerinde ki tarife göre birinci paket jöleyi hazırlayın.Islatıp fazla suyunu süzdüğünüz derin bir cam kasenin içine hazırlanan jölenin yarısını döküp, dondurucu da 10 dakika bekletin.Donan jölenin üzerine doğranmış meyveleri koyun ve geriye kalan jöleyi dökün.Tekrar dondurucuda 10 dakika bekletin.İkinci paket jöleyi hazırlayın, süzme yoğurdu ekleyip bir çatal yardımı ile karıştırın.Bu karışımı yine kabın üzerine döküp dondurucu da bekletin.Üçüncü paket jöleyi hazırlayıp, bisküvileri içene kırıklayın.Bu karışımı da kabına boşaltıp dondurduktan sonra, buzdolabının normal raflarında 2- 3 saat kadar dinlendirin.



Dinlenmiş ve iyice donmuş jöle pastayı servis yapmak için kabından ters çevirerek bir servis tabağına çıkarın.Jöle pastanın kolay çıkması için, derin bir kabın içine sıcak su doldurun.Pasta kabını da bı suyun içine oturtup 4-5 dakika kadar bekletin.Sonra servis tabağına ters çevirerek çıkarın.Bu şekilde daha kolay çıkacağını göreceksiniz.



Servis tabağına aldığınız pasta dilimleyerek, Vanilyalı ve çikolatalı dondurma eşliğinde servis yapabilirsiniz.



Afiyet olsun

10 Mayıs 2010 Pazartesi

BİBERLİ EKMEK

Aslında Mersin ve Antakya yöresine ait bir hamurişidir biberli ekmek. Mersin'de yuvarlak ve kalın yapıyorlar.Antakya, Hatay tarafında ise lahmacun inceliğinde yapılıyor.Her ikisi de çok lezzetli oluyor.Siz de istediğiniz şekilde yapabilirsiniz.Görüntüsü göz zevkinize kalmış.
Size pratik bir çözümde vereyim.Eğer hamur mayalamak için çok zamanınız yok ise, fırından alacağınız 2 ekmek hamuru ile de çabucak yapabilirsiniz.



Malzemeler:
5 su bardağı un,
1 paket(10 gr)Dr.Oetker instent maya,
bir çay kaşığı tuz,
bir tatlı kaşığı şeker,

İçi için:
5-6 yemek kaşığı tatlı biber salçası(1 kaşığını arzu ederseniz acı salça ekleyebilirsiniz)
yarım demet maydanoz,
1 adet orta boy kuru soğan,
2 yemek kaşığı susam,
tuz,karabiber,2-3 yemek kaşığı sıvı yağ

Yapılışı:
Unu derin bir kaba alın.Ortasına çukur açarak şeker ve instent mayayı dökün.Tuzu unun üzerine serpin.Yeteri miktarda ılık su ile, çok sert olayan bir hamur elde edin.Hamurun iyice özdeşleşmesi için iyice yoğurun.Hamurun üzerini nemli bir bez ile örterek, mayalanması için ılık bir ortamda bekletin.
Hamur mayalanırken iç malzemeyi hazılayın.Soğanı küçük yemeklik doğrayın.Maydanozu ince ince kıyın.Salça ve diğer malzemeleri de ekleyip iyice karıştırın.Damak zevkinize göre istediğiniz baharatları ekleyebilirsiniz.
Mayalanan hamurdan, küçük mandalin boyutunda parçalar koparıp yuvarlayıp üzerine bastırın.Yağlanmış tepsinin üzerine sıralayın.
Hamurların üzerlerinde çukur açarak yeterli miktarda iç malzemeden koyun.Yaklaşık 10 dakika kadar tepside beklettikten sonra, önceden ısıtılmış 200 derce fırında pembeleşene kadar pişirin.

Afiyet olsun