10 Mayıs 2010 Pazartesi

BİBERLİ EKMEK

Aslında Mersin ve Antakya yöresine ait bir hamurişidir biberli ekmek. Mersin'de yuvarlak ve kalın yapıyorlar.Antakya, Hatay tarafında ise lahmacun inceliğinde yapılıyor.Her ikisi de çok lezzetli oluyor.Siz de istediğiniz şekilde yapabilirsiniz.Görüntüsü göz zevkinize kalmış.
Size pratik bir çözümde vereyim.Eğer hamur mayalamak için çok zamanınız yok ise, fırından alacağınız 2 ekmek hamuru ile de çabucak yapabilirsiniz.



Malzemeler:
5 su bardağı un,
1 paket(10 gr)Dr.Oetker instent maya,
bir çay kaşığı tuz,
bir tatlı kaşığı şeker,

İçi için:
5-6 yemek kaşığı tatlı biber salçası(1 kaşığını arzu ederseniz acı salça ekleyebilirsiniz)
yarım demet maydanoz,
1 adet orta boy kuru soğan,
2 yemek kaşığı susam,
tuz,karabiber,2-3 yemek kaşığı sıvı yağ

Yapılışı:
Unu derin bir kaba alın.Ortasına çukur açarak şeker ve instent mayayı dökün.Tuzu unun üzerine serpin.Yeteri miktarda ılık su ile, çok sert olayan bir hamur elde edin.Hamurun iyice özdeşleşmesi için iyice yoğurun.Hamurun üzerini nemli bir bez ile örterek, mayalanması için ılık bir ortamda bekletin.
Hamur mayalanırken iç malzemeyi hazılayın.Soğanı küçük yemeklik doğrayın.Maydanozu ince ince kıyın.Salça ve diğer malzemeleri de ekleyip iyice karıştırın.Damak zevkinize göre istediğiniz baharatları ekleyebilirsiniz.
Mayalanan hamurdan, küçük mandalin boyutunda parçalar koparıp yuvarlayıp üzerine bastırın.Yağlanmış tepsinin üzerine sıralayın.
Hamurların üzerlerinde çukur açarak yeterli miktarda iç malzemeden koyun.Yaklaşık 10 dakika kadar tepside beklettikten sonra, önceden ısıtılmış 200 derce fırında pembeleşene kadar pişirin.

Afiyet olsun

Hiç yorum yok: