4 Kasım 2011 Cuma

EDİRNE CİĞERİ



Çocukluğumda çok sevdiğim ciğeri bir süredir nedendir bilmiyorum ama yemez olmuştum. İşyerimizin yakınlarında açılan Edirne ciğercisini keşfedince bir iki sipariş verdik ve çok hoşumuza gitti. Biraz araştırdıktan sonra yapılışının çok basit olduğunu öğrendim ve denemem gerekiyordu. Kasabımız da ciğeri çok ustaca işlemiş sağolsun. En az haftada bir defa Edirne ciğeri soframıza uğrar oldu. Öyle ki öylen yemekleri için bile işyerimizde pişirebiliyorum. Bu sayede benim de ciğer sevgim geri döndü.Sevgili eşim zaten kedi gibi ciğere bayıldığından bu durum onu çok mutlu etti.

MALZEMELER

 500 gr dana ciğeri,
 kızartmak için sıvıyağ,
un, tuz,
1 adet kırmızı soğan,
yarım demet maydanoz,
kuru tatlı veya acı biber.

YAPILIŞI

Dana ciğerinin üzerinde ki zarı temizleyin. İnce dilimler şeklinde verev gelecek şekilde keskin bir bıçak ile doğrayın. Ciğerlerin kanının iyi ce temizlenmesi için yıkayın. Bir süzgeç içine koyup fazla suyunu süzdürün. Suyu süzülen ciğerlerin üzerine yaklaşık 1 çay kaşığı kadar tuz koyup karıştırın. Üzerini örterek 20 dakika kadar dinlendirmek üzere buzdolabına koyun. Bu işlemi yapmamızın amacı, içinde kalan kanı süzdürmek. Bekleme sürecimiz geçtikten sonra kızartma tenceresine sıvı yağı ekleyip kızdıralım. Yağımız kızarken bizde diğer tarafta ciğerlerimizi unlayalam. Kızan yağa, fazla unlarını silkelediğimiz ciğerlerimizi koyalım. Her iki taraflarını da iyice kızartalım ve servistabağına alalım. Ciğerleri kızartma işimiz bitince kuru biberleri de kızartalım. Kuru biberler çabuk kızarır hemen döndürüp çıkarabilirsiniz tavadan.

Kızartma işlemimiz bittikten sonra, Edirne ciğerimizin yanına garnitür hazırlayabilirsiniz. Piyazlık doğranan kırmızı soğanı tuzla ovup yıkayın ve suyunu süzdürün. Ayıklanıp yıkanmış maydanozları da ince ince kıyıp, tuz ilave ederek soğanlarla karıştırın.

Nar gibi kızarmış Edirneciğeri, yanında kuru biber kızartması ve maydanozlu soğan eşliğinde sıcak olarak servis yapın.

Afiyet olsun

Hiç yorum yok: