19 Nisan 2010 Pazartesi

TAVUKLU-SEBZELİ BÖREK



İşte en sevdiğim böreklerden biri.Tabi hazır milföy kullandığım için de oldukça pratik.İç malzemelerinde yaratıcılığınızı ve damak zevkinizi kullanmaktan kaçınmayın.Kaşar peyniri rendesi,soğan veya bezelye de ekleyebilirsiniz.Dediğim gibi damak zevki ve yaratıcılık.Ben mutlaka iç malzemesine (her yemeğime eklediğim gibi) bir tutam toz zencefil ekliyorum.Tavsiye ederim.




Malzemeler:
15 adet milföy yaprağı,
1 adet tavuk,
1 adet orta boy patates,
1 adet büyük boy havuç,
1 adet tatlı kırmızı biber,
tuz,karabiber,
2 tatlı kaşığı sıvı yağ

Yapılışı:
Tavuk göğüs etini yaklaşık 20 dakika kadar haşlayın.
Patates, havuç ve kırmızı biberleri julyen (kibrit çöpü büyüklüğünde) doğrayın.Bir teflon tavaya sıvı yağı dökün.Serçe parmağı boyutlarında doğradığınız tavukları tavaya ekleyip biraz kavurun.Sebzeleri de ekleyip kavurmaya devam edin.Tuzunu, karabiberini de ekleyin.Tavayı arada sırada sallayarak, böreğin iç malzemelerinin pişmesini sağlayın.Karıştırmak için kaşık kullanmayın çünkü kaşık patates ve havuçları kıracaktır.
Dondurucudan çıkardığınız milföylerinizin yumuşaması için biraz bekletin.Bu arada da iç harcı soğumuş olacaktır.
Milföy yapraklarının orta kısımlarına iç harçtan taşmıyacak şekilde paylaştırın.Hamurun karşılıklı uçlarını birleştirerek yapıştırın.Açıklık kalmamasına dikkat edin ki iç malzemesi dışarı akmasın.
Yağlı kağıt serilmiş fırın tepsisine, birleştirme yerleri aşağıya gelecek şekilde yerleştirin börekleri.Üzerlerine yumurta sarısı ve susam sürdükten sonra, 180 derece önceden ısıtılmış fırında, üzerleri kızarana kadar pişirin.
Pişen böreklerinizi sıcak olarak servis yapın.Artan böreklerinizi buzdolabında saklayıp ertesi gün soğuk olarak yada fırında ısıtarak tekrar tüketebilirsiniz.

Afiyet olsun

17 Nisan 2010 Cumartesi

ARNAVUT CİĞERİ


Tembellik diz boyu oldu bende biliyorum.İlk zamanlarda neredeyse her gün bir tarif yazardım, şimdi ise haftada bire düştüm.Çok ayıplıyorum kendimi doğrusu.Bahar tembelliği diyelim kısaca..Başka bir sebebi yok:))
Bu günlerde tembelliğimin yanı sıra iştahımın çok arttığını da söyleyebilirim.Doymak bilmez bir şekilde yemek yemek ...İnşallah bu durum bana çok kilo olarak geri dönmez:)))Döneceğe benzer ama....

En sevdiğim yemeklerden biri de ciğerdir.Ciğerin seveni pek fazla değildir.Bizim evde de bir tek ben yerim açıkçası.Olsun başka yiyen olmasa da ben yinede kendim için bile pişiririm.En sevdiğim pişirme şekli ise arnavut ciğeridir.Tek başına yemek olabileceği gibi, içki sofralarına da eşlik eden hoş bir mezedir aslında...

Malzemeler:

1/2 kg kuşbaşı dana ciğeri,
yeteri miktarda un,
1/2 çay bardağı sıvı yağ,
tuz,
1 adet kırmızı soğan,
1/2 demet maydanoz,
1 tatlı kaşığı sumak

Yapılışı:

Ciğerleri tuz ekledikten sonra, her tarafına gelecek şekilde unlayın.Fazla ununu alın.Bir vok tavaya sıvı yağı alıp orata hararetli ocağa koyun.Yağın biraz kızmasını bekledikten sonra ciğerleri ilave edip, tavayı arada sallayarak ciğerleri kızartın.Ciğerlerin her yerinin eşit miktarda pişmesini sağlayın.Yumuşak olmaları için çok fazla pişirmemeniz gerekir.Pişen ciğerleri, fazla yağlarını çekmesi için, bir kağıt havlunun üzerine çıkarın.
Bu sırada ayıklanıp, yıkanmış olan maydanozları ince ince kıyın.Kırmızı soğanı ince piyazlık doğradıktan sonra
tuz ile ovup yıkayın.Maydanoz ve sumak ile karıştırdıktan sonra, pişmiş arnavut ciğeri ile birlikte servis yapın.

Afiyet olsun

7 Nisan 2010 Çarşamba

YUMURTALI SARMAŞIK



Baharın geldiği pazar tezgahlarının yeşilliklerle dolmasıyla anlaşılıyor.Hemen özlediğiniz lezzetleri arıyor tezgahlarda gözleriniz.Onlardan biri de sarmaşık benim için.Kuşkonmazın yabanisi olarak da bilinir.Biraz acımsı tadı olmasına rağmen oldukça lezzetli.Oğlumun hiç hoşlanmıyor olmasına rağmen ben mutlaka sık sık pişirir afiyetle yerim.Denemenizi tavsiye ederim.




Malzemeler:
2 demet sarmaşık,
1 adet orta boy soğan,
4 adet yumurta,
4-5 yemek kaşığı sıvı yağ,
tuz,karabiber

Yapılışı:
Sarmaşıkları kolay kırılabilir yerlerine kadar olan kısımlarını kibrit çöpü boyutunda ayıklayın.Bol su ile yıkayın. Sonra sıvı yağ eklediğiniz tavaya,yemeklik doğradığınız soğanları ve sarmaşıkları alarak kavurun.
Kavrularak yumuşayan sarmaşıklara tuz ve karabiber ekleyerek yumurtaları kırıp karıştırın.Yumurtalar da piştikten sonra sıcak olarak yoğurt ile birlikte servis yapın.

Afiyet olsun