6 Ocak 2010 Çarşamba

SARDALYA TAVA


Mutlaka haftada  3 defa balık yemek gerekiyormuş.Bazen aman ev kokacak diye vaz geçiyordum ama artık kokarsa koksun diyorum.
Oğlum da benim gibi küçük balık sevdiğinden sardalya yada hamsi balığı tercih ediyorum.Bugün sardalya vardı balıkçımızda.Tabi kılçıkları pişmeden önce ayıklanacak.Beyefendi yerken yorulmasın.Ahh ahh bu erkekleri biz anneler tembel yapıyoruz galiba böyle:)))





Malzemeler:
1 kg sardalya,
1 su bardağı mısır unu,
yarım su bardağı sıvı yağ,
tuz,karabiber

Yapılışı:
Balıkları temizleyip kılçıklarını ayıklayın.Suyunun süzülmesi için süzgeçte bekletin.Balıkların her iki yüzünü de mısır ununa iyice bulayın.Teflon tavaya yaklaşık 4-5 çorba kaşığı kadar sıvı yağ döküp balıkları tavaya yan yana dizin.Ocağı yakıp her iki yönünü de kızarttığınız balıkları servis tabağına alın.Tavaya tekrar yağ koyup balıkları yerleştirin.Balıklar bitesiye kadar bu işlemi tekrarlayın.Bu şekilde kızartınca fazla yağ çekmiyor ve daha hafif oluyor.Pişen balıklarınızı sıcak olarak bol yeşillikli salata ile servis yapın.
Eğer sardalya balığının kokusundan hoşlanmıyorsanız,pişirmeden önce bekleteceğiniz bir sos tarifi de vermek istiyorum.
1 kg balık için bir kapta,1 yemek kaşığı un,1 yemek kaşığı domates salçası,2 diş ezilmiş sarmısak,tuz,karabiber,yeteri miktarda maden suyu.Balık ve maden suyu hariç tüm malzemeleri derince bir kapta iyice karıştırın.Maden suyunu azar azar ilave ederek karıştırın.Boza kıvamında bir karışım elde edin.Balıkları da bu bulamaca ekleyip,balıkların her tarafına bulaşacak şekilde karıştırın.Buz dolabında en az 1 saat kadar beklettikten sonra una bulayarak balıklarınızı kızartın.Balığın kokusunu alacak ve değişik bir lezzet verecektir.Genelde ben bu şekilde pişiririm sardalya balığını,fakat bu sefer oğlum çok acıktığı için sosta bekletecek zamanım olmadı.
Afiyet olsun

2 yorum:

Zeynep B. dedi ki...

merhaba aslı, ancak gelebildim sayfana. Ben de güzelbahçe'de oturuyorum. Urla'ya da sıklıkla geliyorum. Hatta ekmek dolması için ekmeğimi Urla'dan alıyorum. Belki bir gün karşılaşırız Urla'da :)

LEZZETİN ASLI dedi ki...

SELAMLAR SEVGİLER..YAKIN OLDUĞUMUZA ÇOK SEVİNDİM.BEN DE GÜZELBAHÇEYE ÇOK SIK GELİYORUM.YEĞENİM AVNİ AKYOL DA OKUYOR.URLAYA GELDİĞİNİZDE DE MUTLAKA BEKLERİM. KONAL FIRINDAN ALIYORSUNUZDUR DOLMALIK EKMEĞİNİZİ O ZAMAN.GELMEDEN ÖNCE HABERİM OLURSA SEVE SEVE KARŞILARIM SİZİ URLA'DA.
SEVGİYLE KALIN:))))