17 Ocak 2010 Pazar

MERCİMEK KÖFTESİ


Bir haftadır oğlum her fırsatta tekrarlayıp durdu,mercimek köftesi istediğini.Nihayet en sonunda bu gün yaptım.Bayıla bayıla yedi.Çok canı istemiş çocuğumun iyi ki yapmışım.Ben de özlemedim desem yalan olur tabi.
Bu verdiğim ölçülerle yaklaşık 55-60 adet mercimek köftesi oluyor.Benim köfteler azıcık tombul olmasına rağmen 55 adet çıktı.Oldukça bereketli bir tarif..





Malzemeler:
1 su bardağı kırmızı mercimek,
2 subardağı su,
1 su bardağı ince bulgur,
1 büyük boy kuru soğan,
3 yemek kaşığı tatlı biber salçası,
1 tatlı kaşığı acı biber salçası,
1 demet maydanoz,
5-6 adet taze soğan,
yarım çay bardağı zeytinyağı,
tuz,karabiber,kimyon,pul biber

Yapılışı:
Kırmızı mercimekleri yıkayıp bir tencereye alın.Üzerine 2 su bardağı sıcak suyu ekleyip kısık ateşte,çok suyunu çekmeden,mercimekler yumuşayasıya kadar pişirin.Pişen mercimeklerin üzerine,yıkanan ince bulguru ekleyip karıştırın.Ocağın altını kapatıp,tencerenin de kapağını kapatın ve dinlendirmeye bırakın.
Bit tavaya zeytinyağını alıp,ince doğradığınız soğanları ekleyip kavurun.Kavrulan soğanların içine salçaları de ekleyip kavurmaya devam edin.Kavrulan soğan ve salçayı soğuması için bir kenarda bekletin.
Maydanoz ve yeşil soğanların yeşil kısımlarıyla birlikte ince ince doğrayın.
Soğuyan mercimek ve bulgur karışımının üzerine soğanlı salçayı ekleyip yaklaşık 5-6 dakika yoğurun.Çok katı olmuşsa biraz sıcak su,çok sulu olmuşsa biraz bulgur ekleyim kıvamı tutturabilirsiniz.
Yoğrulan karışımın içine baharatları ve yeşillikleri ekleyip karıştırın.Ellerinizi arada sırada ıslatarak köftelere oval şekli verin.
Güzelce yıkanmış marul yapraklarının üzerine şekil verdiğiniz köfteleri yerleştirerek servis yapın.
Afiyet olsun

Oğlum afiyetle yedi yaptığım mercimek köftelerini.Hem de kocaman marul yapraklarının içine doldurarak.Canım oğlum afiyet bal şeker olsun sana:)))))

2 yorum:

SeViL ( sevdalitatlar ) dedi ki...

Offf hiç dayanamadığım lezzetlerdendir.
Ellerınıze sağlık.
Sevgilerle...

LEZZETİN ASLI dedi ki...

İtiraf etmeliyim ben de hiç dayanamıyorum:)))Çok teşekkür ederim..sevgiler:)))