28 Ekim 2009 Çarşamba

URLA GÜVECİ

Rahmetli babanım aklına estiğinde şip şak yaptığı yemeklerden biriydi.Adam sofrada etli yemek olmazsa doymazdı.Dükkan da bile yapıverirdi.Yaparken babama çok yardım ettiğim için,ben de onun usulünde yapıyorum güveci.Hiç özenmeden.Hemen iki dakikada malzemeler konu veriyor toprak kaba.Her zaman söylerim,yemek yemeyi seven insan,güzel yemek de pişirir.





Malzemeler:

750 gr güveçlik kuş başı güveçlik dana eti,
5 adet iri boy domates,
1 adet iri boy kuru soğan,
6-7 diş sarımsak,
6-7 adet tatlı sivri biber,
Tuz,
Karabiber,
Zeytin yağı

Yapılışı:
1 adet domatesi halka halka keserek toprak kabın altına sıralayın.Soğanı piyazlık doğrayıp üzerine dağıtın.Bir sıra et,bir sıra iri doğranmış domates,iri doğranmış biber,sarımsakları da sıra sıra  toprak kaba yerleştirin.Malzemeleri yerleştirirken tuz ve karabiberi de yeterli miktarda ekleyin.En son bir adet domatesi halka halka kesip,etlerin üzerini örtün.Yeteri miktarda zeytinyağını ilave edin.Üzerine ister tatlı ister acı 1-2 tane bütün biber koyun.Kapağını kapatıp önce orta hararetli ateşte,kaynamaya başlayınca da kısık ateşte pişirin.Pişmesi yaklaşık olarak 1 saati bulacaktır.

İsterseniz,pişmesine yarım saat kala fırına koyup orada pişirmeye devam edebilirsiniz.Aslında güveç odun fırınında pişerse daha lezzetli olur.Toprak kabın kapağının kenarı hamur ile iyice kapatılır hava almasın diye.Sonra kara fırında pişirilir.Biz bu yönden şanslıyız.Çünkü hala kasabamızda karafırın ekmek pişiren fırınlar mevcut.Götürüyorsunuz güvecinizi,tepside böreğinizi pişiriyorlar.
Bir diğer önemli detay ise,farkındaysanız hiç su koymadım.Çünkü bol domates koyduğum için,onun suyu ile kısık ateşte buharla pişecek.Ve tabiki bütün lezzeti de içinde kalmış olacak.Arzu ederseniz,küp kesilmiş patates,yeşil kabakve patlıcan ile de zenginleştirebilirsiniz güvecinizi.

Afiyet olsun

22 Ekim 2009 Perşembe

Tang Su Yuk (Tatlı Ekşi Soslu Tavuk)

Uzak Doğu mutfağına taktı bu kadın diyeceksiniz biliyorum ama çok ilgimi çekiyor.Ve çok değişik tatlar geldiği için bana Çin restoranlarında denediğim lezzeti yakalayabilecekmiyim diye deneyip duruyorum değişik tarifleri.Yine Uzak Doğu mutfağının değişik tatları bir araya getirerek pişirilen yemeklerinden birini denedim.Gerçi ben restoranda ananaslı olanı yemiştim o da çok lezzetliydi.

İlk başta insan biraz yadırgasa da tadına baktıktan sonra fikirleri değişiyor.Çünkü aynı yemeğin içinde şeker,sirke limon biraz tuhaf geliyor.Denemenizi tavsiye erdim.Aslında çok hoş bir lezzet.





Tang Su Yuk (Tatlı Ekşi Soslu Tavuk)



Malzemeler:

1kg kemiksiz tavuk beyaz eti

2 adet soğan

2 adet tatlı sivri biber

2 adet havuç

Kırmızı biber

Patates nişastası

Sos için:

1 yemek kaşığı salça

1 yemek kaşığı şeker

1 yemek kaşığı sirke

1 limon suyu

1-2 bardak su





Yapılışı:



Etleri kuşbaşı doğrayıp ,patates nişastasına bulayarak sıvı yağda kızartın.Kızaran etleri 5 dakika kadar soğuttuktan sonra bir kez daha kızartın.

Bir tencere veya vog tavada salça,limon suyu,sirke,şeker ve suyu karıştırarak sos hazırlayın.Sebzeleri julyen doğrayın,diri kalacak kıvamda kızartın ve sosa ekleyin.Tavayı kısık ateş üzerine oturtun.Tavukları da sos içerisine ekleyin.Kıvam elde etmek için sosa biraz patates nişastası ekleyerek pişirme işlemine devam edin.Yaklaşık 15 dakika daha piştikten sonra üzerini susam ile süsleyerek servis yapın.



Afiyet olsun

18 Ekim 2009 Pazar

SEBZELİ NOODLE

İşte bu gerçekten harika bir lezzet.Zaten makarnaya bayılıyorum.Bir de içine çok öldürülmemiş sebzeler eklenince daha da lezzetli oluyor.Sebze seçimini siz damak zevkinize göre ilave edebilir veya istemediğinizi çıkarabilirsiniz. Örneğin tavuk eti,mantar tatlı kırmızı biber v.s.kullanılabilir. Denemenizi tavsiye ediyorum.




Malzemeler:



1paket noodle

1adet konserve baby mısır

2adet kabak

2adet havuç

1paket soya filizi

1demet taze soğan

3diş sarımsak

1 çay bardağı susam yağı(zeytinyağı kullanabilirsiniz içine 1 çay kaşığı tahin ekleyin)



1 adet yumurta

1 çay bardağı soya sosu

1 çay kaşığı tuz

2 çay kaşığı şeker





Yapılışı

Noodle’ı 2-3 dakika haşladıktan sonra süzüp bir yerde bekletin. Bir tencerede yada derin bir tavada (wog tava kullanmak daha rahat oluyor ) kabakları havuçları ince uzun (julyen) doğrayın. Taze soğanları ve sarmısağı ince ince kıyın , susam yağını tavaya koyduktan sonra sarmısakları,soğanı,kabak,havuç,mısır ve soya filizini harlı ateşte kavurun. Ardından tuzu, şekeri ve soya sosunu ilave edin ve 1 adet yumurtayı kırıp iyice karıştırdıktan sonra bir kenarda bekleyen noodleları da sebzelere ekleyip , güzel çukur bir tabağa koyup isterseniz üzerine de biraz acıso ilave edip sıcak servis yapınız.



Afiyet olsun

16 Ekim 2009 Cuma

TEŞEKKÜR

Aniden aklımda bir ampul yandı.Tabi bu ampulun yanmasını canım arkadaşım Asuman sağladı.Bana kalsa ne yapsam acaba diye daha düşünüyor olacaktım.Canım arkadaşıma çok teşekkür ediyorum,onu kocaman öpüyorum.
Tamam  blog oluşturmaya karar verdim çok güzel ama en büyük sorun isminin ne olacağıydı.Hıh tamam bulduğum dediğim anda,ismi kontrol ediyorum, o isimde blog var.Yaklaşık 2 hafta isim aramakla geçti.

Canım kardeşim Emre'nin yanına uğradığım bir günde aklıma geldi ve konuyu açtım.Meğer ben boşuna beklemişim o kadar zamandır.Emreciğim hemen LEZZETİN ASLI dedi ve olay bitti.Canım kardeşim Emre'ye çok teşekkür ediyorum.Blog'umun isim babası olduğu için.Kocaman öpüyorum seni..:))
Emre ve Berrin'in oğulları,halasının kuzusu canım Tuna'cığım..

14 Ekim 2009 Çarşamba

Sanırım oldu artık.
Bu iş yemek pişirmekten daha zor geldi bana ilk başlarda.

İkinci yazımda balık  tercih ediyorum.Çünkü ben bir deniz çocuğuyum:))

Sahil kasabasında yaşamak ne büyük huzurdur insan için.İstediğiniz zaman deniz kenarında güneşin doğuşunu veya batışını izlemek ne büyük şanstır.Ne güzeldir iyot kokusuyla birlikte çayınızı yudumlamak.Akşam üzeri balıkçıların ağlarını denize bıraktıktan sonra,limana sakin dönüşlerini izlemek.Daha saymakla bitiremeyeceğim huzuru vardır denizin.
Tam zamanıdır diye düşünüyorum.Av yasağının bittiği,balığın bol olduğu bu mevsimde sardalya tava yapmanın.Ama çok sevdiğim,çok lezzet katan bir sos hazırladıktan,balıkları bu sosta beklettikten sonra pişireceğiniz bir tarif.


Malzemeler:
1 kg temizlenmiş ve kılçıkları alınmış sardalya
Kızartmak için sıvı yağ
Mısır unu


Marine sos için:
1 çorba kaşığı domates salçası
1 çorba kaşığı un
2 diş dövülmüş sarmısak
tuz,karabiber
1/2 su bardağından biraz fazla su

Yapılışı:
Sos için verilmiş olan malzemeleri derince bir kap içerisinde çatal veya çırpıcı yardımıyla iyice karıştırın.Boza kıvamında olacak şekilde suyu ekleyip azaltabilirsiniz.Sardalya balıkları sosun içerisine ekleyip,balıkları zedelemeden karıştırın.Balıkların her yerine sosun bulaşması gerekir.1-2 saat buzdolabında beklettikten sonra,balıkları mısır ununa bulayarak, kızgın yağda her iki taraflarını da kızartın.

Afiyet bal şeker olsun:)

13 Ekim 2009 Salı

VE GELDİM:)) ÇİKOLATA SOSLU MUHALLEBİ







Hala çözebilmiş değilim ama çalışıyorum.Pek teknolojiyle aram iyi olmasa da azimliyim.
Bu yüzden tatlı başlamak istiyorum.Hafif ve tabiki lezzetli bir parfe.Hımmm bu arada çok pratik:))


Malzemeler:
1 litre süt
8 çorba kaşığı şeker
2 kahve fincanı un
2 paket vanilya
100 gr tereyağı(margarin de olabilir)
1 paket dr oetker çikolata sosu
sosu pişirmek için yeterli miktarda süt
üzerine dökmek için hindistan cevizi
Yapılışı:
Un,şeker ve sütü, çok açık olmayan ocakta, bir el çırpıcısı ile sürekli karıştırarak muhallebi kıvamında pişirin.Vaniya ve tereyağını ekleyip mikser ile 3-4 dakika kadar çırpın.Kare ve ya oval borcama dökün.Çikolata sosunu üzerindeki tarife göre hazırlayıp tatlının üzerine yavaşça dökün.Oda ısısına geldikten sonra buzdolabında yaklaşık 2-3 saat beklettikten sonra dilimleyin,üzerine hindistan cevizi dökerek servis yapın.

Afiyet olsun

Not: Eğer çikolata sosunu kendiniz hazırlamak isterseniz onun için de bir ölçü verebilirim.

Malzemeler:
500 ml süt
2 yemek kaşığı mısır nişastası
4 yemek kaşığı kakao
5 yemek kaşığı şeker

Yapılışı:
Tüm malzemeleri karıştırarak muhallebi kıvamından daha yumuşak pişirip kullanabilirsiz.