28 Ekim 2009 Çarşamba

URLA GÜVECİ

Rahmetli babanım aklına estiğinde şip şak yaptığı yemeklerden biriydi.Adam sofrada etli yemek olmazsa doymazdı.Dükkan da bile yapıverirdi.Yaparken babama çok yardım ettiğim için,ben de onun usulünde yapıyorum güveci.Hiç özenmeden.Hemen iki dakikada malzemeler konu veriyor toprak kaba.Her zaman söylerim,yemek yemeyi seven insan,güzel yemek de pişirir.





Malzemeler:

750 gr güveçlik kuş başı güveçlik dana eti,
5 adet iri boy domates,
1 adet iri boy kuru soğan,
6-7 diş sarımsak,
6-7 adet tatlı sivri biber,
Tuz,
Karabiber,
Zeytin yağı

Yapılışı:
1 adet domatesi halka halka keserek toprak kabın altına sıralayın.Soğanı piyazlık doğrayıp üzerine dağıtın.Bir sıra et,bir sıra iri doğranmış domates,iri doğranmış biber,sarımsakları da sıra sıra  toprak kaba yerleştirin.Malzemeleri yerleştirirken tuz ve karabiberi de yeterli miktarda ekleyin.En son bir adet domatesi halka halka kesip,etlerin üzerini örtün.Yeteri miktarda zeytinyağını ilave edin.Üzerine ister tatlı ister acı 1-2 tane bütün biber koyun.Kapağını kapatıp önce orta hararetli ateşte,kaynamaya başlayınca da kısık ateşte pişirin.Pişmesi yaklaşık olarak 1 saati bulacaktır.

İsterseniz,pişmesine yarım saat kala fırına koyup orada pişirmeye devam edebilirsiniz.Aslında güveç odun fırınında pişerse daha lezzetli olur.Toprak kabın kapağının kenarı hamur ile iyice kapatılır hava almasın diye.Sonra kara fırında pişirilir.Biz bu yönden şanslıyız.Çünkü hala kasabamızda karafırın ekmek pişiren fırınlar mevcut.Götürüyorsunuz güvecinizi,tepside böreğinizi pişiriyorlar.
Bir diğer önemli detay ise,farkındaysanız hiç su koymadım.Çünkü bol domates koyduğum için,onun suyu ile kısık ateşte buharla pişecek.Ve tabiki bütün lezzeti de içinde kalmış olacak.Arzu ederseniz,küp kesilmiş patates,yeşil kabakve patlıcan ile de zenginleştirebilirsiniz güvecinizi.

Afiyet olsun

Hiç yorum yok: