Kış aylarının uzun gecelerinde, özellikle televizyon
seyrederken yavaş yavaş içim kıyılmaya başlar. Bir bardak sütün yanında iki
parça tuzlu bir şeyler olsa fena mı olur? Aslında bir müddet ara vermiştim kurabiye, poğaça yapımlarına ama yine
dayanamadım. Ara vermemin sebebi malum kilo alımı. Çok basit, bütün
malzemelerin hamurla birlikte yoğrularak yapılan, evde ne varsa ekle poğaçası
adıyla da anabileceğimiz özgür poğaça. Lezzetine de bayıldım. Deneklerim de
beğendiler merak etmeyin. Kilo işine de çözüm buldum sorun etmeyin çünkü
kepekli un kullanarak yapıyorum. E çok bekletmeden yazayım tarifini sizlere.
Deneyenler fikirlerini ve tavsiyelerini yorumlarsanız çok memnun olurum.
Malzemeler:
1 çay bardağı zeytinyağı,
1 çay bardağı yoğurt,
1 çay bardağı ufalanmış beyaz peynir,
1 pk mahlepli kabartma tozu,
1 tutam ince kıyılmış maydanoz,
3 yemek kaşığı çiğdem içi,
2 yemek kaşığı susam,
2 yemek kaşığı çörek otu,
Alabildiği kadar kepekli un
Yapılışı:
Bütün malzemeleri aynı anda karıştırın. Unu azar azar
ekleyerek yoğurun. Çok sert olmayacak bir hamur elde edince, hamurdan ceviz
büyüklüğünde parçalar kopararak yuvarlayarak şekil verin. Yağlı kağıt serilmiş
fırın tepsisinin üzerine çok sık olmayacak şekilde sıralayın. Önceden ısıtılmış
170- 180 derece fırında yaklaşık 15 dakika yani üzeri pembeleşene kadar
pişirin. Ben az pişmiş kurabiyeden
hoşlanıyorum. Siz arzu ederseniz daha fazla pişirebilirsiniz. Özgür poğaça diye
adlandırdığım poğaçanın içine, her yapışınızda farklı malzemeler ekleyerek her
seferinde farklı lezzete ulaşmak mümkün. Ne de olsa özgür.
Afiyet olsun.
2 yorum:
Ankaradan urlaya sevgiler...
Çok teşekkürler. Urla'dan da kocaman sevgiler daimamutfak :)
Yorum Gönder