23 Eylül 2012 Pazar

YOĞURTLU KOLAY PİŞİ


Daha önceleri de dediğim gibi kahvaltılar benim için çok özeldir. Hele hele hafta sonu yani, Pazar günü kahvaltıları. Özel şeyler yapılmalı, mesela hamur işleri gibi. En sevdiğim kahvaltılıklardan.
Annemin bize sık sık yaptığı bazen içi boş, bazen de bol malzemeli, oldukça kolay ve lezzetli bir pişi tarifi. O kadar kolay ki, çay demlenesiye kadar hamuru yoğurup, pişirebiliyorsunuz. Pufpuf pişen pişlerinizin içine işter tuzlu, ister tatlı koyarak afiyetle yiyebilirsiniz. Benim gibi hamur işi düşkünlerine duyrulur.



Malzemeler:
3 su bardağı un,
6-7 yemekkaşığı yoğurt,
1 tutam tuz,
1 çay kaşığı karbonat,
Kızartmak için sıvı yağ



Yapılışı:
Unu eleyip ortasını havuz gibi açın. Yoğurdu açtığınız havuza koyun.  Karbonat ve tuzu unun üzerine serpiştirin. Tüm malzemeleri kulak memesi kıvamında yoğurun. Yoğurdun miktarını hamurunuzun kıvamına göre arttırıp, eksiltebilirsiniz.
Yoğurduğunuz hamurun üzerini örterek 5-6 dakika dinlendirin. Dinlendirdiğiniz hamuru bir merdane yardımıyla çok ince olmayacak kalınlıkta açın. İster bir bardak yardımıyla, isterseniz de kurabiye kalıplarıyla şekillendirebilirsiniz. Şekillendirdiğiniz  hamurları, üzeri un serpilmiş bir tepsinin içine sıralayın. Şekil verme işlemi bitince kızgın yağda pişirin. Pişirme işleminde size küçük bir püf noktası vereyim. Kızgın yağa attığınız hamurunuzun hemen tersini çevirin. Bu sayede pişiniz daha da çok kabarmış, puf puf olacaktır. Hamurlanız çok çabuk kızaracak. Kabarmış hamurlanızın içini açtığınızda kocaman bir boşluk göreceksiniz.İşte o boşluğa istediğiniz kahvaltı malzemesini doldurup afiyetle yiyebileceğiniz gibi, pişirmeden önce hazırlayacağınız iç malzemeyle doldurup, pişirip de yiyebilirsiniz. Örneğin ezilmiş beyaz peynir, minik doğranmış biber,soğan ve domates ile muhteşem bir lezzet yakalayabilirsiniz.
Yeni bir tarifte görüşmek üzere...Afiyet olsun...
Herkes kendi tabağını süslüyor. Bu benim kahvaltı tabağım:)

Bu da sevgili eşimin tabağı. Eşim daha sanatsal çalışmış itiraf etmek gerekir:)

7 yorum:

Adsız dedi ki...

Harika internetten tarif
ararken buldum
kıvamı lezzeti o kadar
güzel olduki
tarifi yayınlayandan
Allah razı olsun dedim
Elinize sağlık

Adsız dedi ki...

Elinize saglik cok lezzetliydi ve cok kolay bi tarif ti

Adsız dedi ki...

Tesekkur ederim allah razi olsun bi turlu canim istemesine ragmen tutturamiyodum sayenizde kocaman lezzetli pisilerim oldu mahcup olmuyorum esime

Adsız dedi ki...

Kabardi ama ici hamur kaldi, guzel olmadi.

Adsız dedi ki...

Merhaba
Benimkiler hic kabarmadı, nerede yanlıs yapmıs olabilirim?? Tarifi cok pratik buldum o yuzden cevap verirseniz cok sevinirim

Adsız dedi ki...

Kabardı içi hamur kaldı için; hamuru kalın açmışsınızfır 2-3 mm ideal bence
Kabarmayan ; ya yagınız yeterince kızgın değildi yada az yağda yaptınız. Bol sıcak yagı sever bu hamur. Ama yağ çekmez.
Ölçüler süper , afiyetle yedik. Tesekkurler

LEZZETİN ASLI dedi ki...

Pişi yaparken yağınızın yeteri kadar kızmış olduğundan emin olmalısınız. İçinin hamur kalma sebebi hem kızmayan yağda pişirmeniz, hemde hamuru kalın açmış olduğunuzdan olabilir. Kızartma tencerenize bol yağ koymalısınız.Pişirirken vermiş olduğum püf noktalarına dikkat ederseniz daha iyi sonuç alırsınız. Hepinize yorumlarınız için çok teşekkür ederim :)