13 Aralık 2011 Salı

EKMEK AŞI


Çocukluğumdan gelen bir lezzet. Annem bayat ekmekler yabana gitmesin, atılmasın diye yaptığı ve ekmek aşı diye adlandırdığı bir tarif. Bazı kişlerce yumurtalı ekmek dendiğini duymuştum. Rahmetli babam sebze yemeklerinden ziyade, et yemeklerini tercih ederdi. Annem de genellikle ekmek eşını rosto, biftek veya bonfile yenında servis yapardı. Birazda yoğurt yanında nefis bir lezzet olurdu. Geçenlerde birikmiş olan bayat ekmekleri görünce aklıma geldi. Oğlum da çok seviyordu, eşimin seveceğinden de emindim. İyi ki de pişirmişim. Hem bir değişiklik oldu, hem bayat ekmekleri değerlendirdim, hem de lezzetini özlemişim. İlk defa karşılaşıyorsanız bu tarile eğer, denemenizi tavsiye ederim.

EKMEK AŞI

Malzemeler:
½ bayat ekmek,
3 yumurta,
1 yemek kaşığı salça,
1 yemek kaşığı tereyağı,
Tuz, karabiber, kekik

Yapılışı:

Ekmekleri küp küp kesin. Bir teflon tencerede tereyağını çok kızdırmadan eritip salçayı kavurun. İstediğiniz baharatı, dilediğiniz miktarda ekleyerek karıştırın. Ekmekleri de ilave edip, parçalanmalarına izin vermeden nazikçe karıştırın. Ekmek lokmalarına salçanın bulaşmasını sağlayın. Bir kaba kırıp çırptığınız yumurtaları da ilave edip nazikçe karıştırın. Dibine tutacağını düşünüyorsanız eğer, elinizle çok az su serpebilirsiniz tencereye. Suyu sakın abartmayın yoksa ekmekleriniz çok yumuşar.Yumurtalar ekmek lokmalarıyla iyice karışıp piştikten sonra, sıcak olarak servis yapabilirsiniz.
Afiyet olsun

Hiç yorum yok: