12 Mart 2010 Cuma

VİTAMİN DEPOSU




Dokturumun bekleme salanunda,tesadüfen tanıştığım bir hanımın vermiş olduğu içecek tarifi.O gün bu gündür mutlaka her gün bir bardak hazırlayıp,taze taze içiyorum.Malum bu gibi bekleme alanlarında kadınlar önce hastalıklarından başlayıp,yemek tarifleriyle sohbetlerine devam ederler.E bizde de öyle oldu.
Önceleri salatasını ve yoğurtlu mezesini yaptığım kırmızı pancarın,pişmeden sıkılsn suyunun bukadar leziz olabileceğini düşünmemiştim.Hele yeşil elma ve havucun lezetli aroma takviyesi de işin güzel yanı.
Belkide bir daha hiç göremeyeceğim bir insandan aldığım içecek tarifini faydalarını düşünebiliyor musunuz?



Malzemeler: 1 adet kırmızı pancar,2 adet havuç,1 adet yeşil elma
Yapılışı:Pancar,elma ve havuçları güzelce yıkayın.Özellikle pancarı.Pancar ve havuçların kabuklarını soyun.Katı meyve sıkacağının haznesine sığacak ebatlarda parçalara ayırın ve sıkın.Bekletmeden için.
Şifalar olsun:)



Kırmızı pancar suyunun faydaları:
A, B, C vitaminleri,fosfor, demir, magnezyum, potasyum, çinko, kalsiyum içerir. Pancarın yaprakları da vitamin ve mineraller bakımından zengindir.Kırmızı rengini veren pigmentler kansere karşı savaşta etkilidir. Kansere karşı etkisi olan doğal kırmızı pigmentler yüksek oranda yer alır.Kalp sağlığını korur.Hipertansiyonu önlemek için pancar suyu tüketilebilir.Kırmızı pancar suyu kan basıncını düşürücü etkiye sahiptir. Günde bir bardak kırmızı pancar suyu içmek yüksek tansiyonunun düşürür.Zengin folik asit ve betain oranına sahiptir.Karaciğeri korur.Böbrekleri çalıştırır.İştah açıcı etkisi vardır.Demir eksikliği olanların pancar suyu içmesi tavsiye ediliyor.Taze, çiğ ve rendelenmiş şekilde salatalarda alınabilir. Pişirilmesi yararını azaltacaktır.



Havucun faydaları:
Havuç, kuvvet verir, vücuttan kaybolan mineralleri yerine kor, kansızlığa karşı gelir, Hemoglobin ve eritrositleri çoğal­tır. Havuç bağırsağın dostudur Yani hem yumuşaklık verir ve hem de mide ve bağırsaklarda meydana gelen kokuşmayı gi­derir. Havuç safrayı sulandırır, göğüse yumuşaklık verir, id­rar söktürür, iştahı açar, serinlik verir, yel söktürür ve yarala­rı çabuk kapatır.
Yeşil elmanın faydaları:
Kalp-damar hastalıklarına,özellikle bağırsak kanserinden koruması,şeker hastalığında ve daha sayamadım bir çok yararı bulunan elmadan,günde bir tane mutlaka yenmeli.
Bu kadar çok faydaları bulunan,3 gıda birleşince,sizi hiç bir hastalık tuş edemez:)


                                 Bu gün öğlen yemeğimde,tostuma eşlik etti vitamin deposu içeceğim

2 yorum:

mandalincikmazi dedi ki...

Amaniiin şablonunu sevsinler senin ne güzel öyle :))
Ellerine sağlık vitamin deposu tam bir sağlık içeceği olmuş ama pancarın suyunu sıkıp içmek hiç aklıma gelmemişti görüntüsü harika
ohhh şifalar olsun.......

LEZZETİN ASLI dedi ki...

Çok teşekkür ederim..
Gerçek bir vitamin deposu ve gerçektende içinde pancar suyu olduğunu hiç anlamıyorsunuz.Nefis bir lezzet.Denemelisiniz Yıldız hanım.
Sevgiler