1 Aralık 2009 Salı

KAYSERİ MANTISI


Pazaretesi günü canım yeğenimin bir anda aklına geldi ve hemen yapmaya başladık mantıyı.Tek başına yapması biraz oyalayıcı,ama biz 3 kişi kısa sürede bitirdik.E bir de Kayserililer gibi bir kaşığa kırk tane sığacak diye bir iddiamız olmadığı için bizim mantılar tombik tombik oldular.
Sık sık yaptığım için artık göz kararı ölçülerle yapıyorum.Yaklaşık 3-4 porsiyon olan bir ölçü vericem.Bu ölçüyü kişi sayısına göre çoğaltabilirsiniz.

Malzemeler:
2 su bardağı un,
1 tatlı kaşığı sıvı yağ,
1 adet yumurta,
1 çay kaşığı tuz
İç malzemesi için:
250 gr kıyma,
1 adet orta boy soğan,
tuz,
karabiber
Sos için:
1 çorba kaşığı tereyağı,
1 çorba kaşığı biber salçası,
yarım çay bardağı su,
bir tutam tuz
500 gr yoğurt,
1 çorba kaşığı kuru nane,
bir tutam tuz
Yapılışı:
Unu eleyip karıştırma kabına alın.Ortasını havuz gibi açıp yumurta,tuz ve sıvıyağı ekleyin.Parmak uçlarıyla yağ ile yumurtayı karıştırdıktan sonra azar azar ılık su ekleyerek çok katı olmayan bir hamur yoğurun.Hamurun üzerine nemli bir bez örterek 20 dakika kadar dinlendirin.
Hamur dinlenirken,iç malzemeyi hazırlayın.Kıymanın üzerine soğanı rendeleyin.Tuz ve karabiberi ekleyip iyice yoğurun.


Dinlenen hamuru iki parçaya bölerek,unlanan tezgahın üzerinde merdane yardımıyla ince bir şekilde açın.Hamuru istedipğiniz boyutlarda karelere bölün.Karelerin ortasına,kapanabilecek şekilde kıyma karışımından koyun.bütün karelere kıyma harcı koyduktan sonra,mantıları ister üçgen şekilde,ister bohça şeklinde kapatın.Kapattığınız mantıları unlanmış bir tepsi içine alın.Arada sırada üzerine de un serpin ki birbirine yapışmasın mantılar.

Bütün hamura aynı işlemleri yaptıktan sonra,bir tencerede su kaynatın.Suyun içine bir miktar tuz ve sıvıyağ dökün.Kaynayan haşlama suyunun içine mantıları yavaş yavaş bırakın.Biraz karıştırın.
Mantılar haşlanırken sosu hazırlayabilirsiniz.Tereyağını bir sos tenceresinde eritin.İçine salçayı ekleyip biraz kavurun.Suyu da ekleyip salçayı inceltin.Tuzu ekledikten sonra bir iki defa fokurdadıktan sonra ocaktan alın.
Yoğurdu derin bir servis tabağında,tuz ve kuru nane ile karıştırın.Haşlanmış mantıları yoğurtlu karışımın içine kevgir yardımıyla alın.Yoğurtlu karışımın içine hepsini koyup karıştırın.Tabaklara servis yaptıktan sonra üzerine sostan da döküp afiyetle yiyebilirsiniz.
Afiyet olsun

2 yorum:

Tijen dedi ki...

Ne severim mantıyı. Ama et yemeyi bırakalıberi çok seyrek yiyebiliyorum. Nohutlusunu, mercimeklisini. (Hatta Kars'ın bir köyünde yediğim hıngele de razıyım, seve seve!)

LEZZETİN ASLI dedi ki...

Evet Tijen hanım ben de çok seviyorum...Bir porsiyonla yetinmeye çelışıyorum:))