17 Kasım 2009 Salı

Portakallı Zeytinyağlı Kereviz



İşte en sevdiğim zeytinyağlı yemeklerden biri.Ege insanı olmanın özelliği bu tabikide.
Oldukça besleyici bir sebzedir kereviz.A,B,C vitaminleri ve fosfor,çinko,bakır,mangan ve selenyum mineralleri içerir.

Uyarıcıdır.Kandaki stres hormonlarını azaltır ve yorgunluğu giderir.Vücudu kuvvetlendirir.İştah açıcıdır,ağız kokusunu giderir.Öksürüğü keser.Kanı temizler.Karaciğer şişliğini ,sarılığı giderir.Sivilceleri azaltır.Gaz söktürücüdür.Böbrek kumunun ve taşlarının dökülmesine yardımcı olur.Yüksek tansiyon,şeker ve prostat hastalarına faydalıdır.Hipertansıyonu ve kolesterolü düşürür.Mideyi kuvvetlendirir.Cilde tazelik ve parlaklık verir.Unutkanlığa karşı faydalıdır.Anne sütünü arttırır.Romatizma ve gut şikayetlerini azaltır.

Bir çok faydası bulunan kerevizi sofralarımızdan eksik etmemeliyiz.Zeytinyağlı,etli tüketileceği gibi çiğ olarak salatasını da yapıyorum.Aslında patates yerine yerelması koymayı daha çok seviyorum ama malesef manavımda kalmamıştı.Bu sefer patatesli oldu.Yerelması ile pişireceğiniz zaman,kerevizden önce biraz pişirmelisiniz yerelmalarını.Kerevizden daha sert olduğu için biraz daha geç pişiyor.Portakal suyu da hoş bir aroma katıyor.

Malzemeler:
2 adet kereviz,
2 adet orta boy patates,
2 adet havuç,
1 adet orta boy soğan,
1 diş sarmısak,
1 yemek kaşığı un,
1 portakalın suyu,
1 çay kaşığı kadar tuz,
3 yemek kaşığı kadar zeytinyağı

Yapılışı:
Kerevizleri,patatesleri ve havuçları iyice yıkayıp soyun.Kereviz ve patatesleri iri küp şeklinde,havuçları ise halka şeklinde doğrayın.Kerevizin taze saplarını ve yapraklarını da yıkayıp doğranmış sebzelerin içerisine ilave edin.Tencereye zeytinyağını,piyaz doğranmış soğanı ve sarmısağı koyun.Üzerine doğranmış sebzeleri de ekledikten sonra,orta hararetli ocağa tencereyi oturtun.Sebzeleri mümkün olduğu kadar kendi suyu ile pişmeye bırakın.Eğer yeteri kadar sulu değillerse azar azar sıcak su ekleyebilirsiniz.

Yaklaşık 25 dakika sonra sebzeler yumuşayınca,sıkılmış portakal suyunun içine un ve tuz ekleyerek karıştırın.Pişmekte olan yemeğin içine ekleyerek karıştırın.Bir iki defa tıkırdadıktan sonra ocağı kapatın.
İster sıcak ister ılık olarak servis yapın.

Afiyet olsun

2 yorum:

ebrulitatlar dedi ki...

Kerevizi her şekliyle çok severim. Zeytinyağlı portakallısıda nefis olur. Çok leziz görünüyor. Ellerine sağlık. Sevgiler..

LEZZETİN ASLI dedi ki...

Her hafta mutlaka pişiririm.Sadece ben yesem de evde.Teşekkür ederim.Sevgiler