23 Kasım 2009 Pazartesi

KALAMAR TAVA VE SOS



Bizim ailede Kalamar Tavayı sevmeyen yoktur. Hatta oğlum ile ortak olarak bu denli sevdiğimiz nadir yemeklerdendir . Bir yemeği o kadar sevince de lezzeti konusunda bir zaman sonra usta oluyorsunuz. Bu ustalık sadece olayın yeme kısmını kapsamıyor, pişirme ve hazırlayıp bekletme kısmını da kapsıyor.

İzmir'in sahil kasabasında yaşamanın verdiği büyük avantaj da tabiki her zaman taze deniz ürünleri bulabiliyor olmak.Zaman zaman Özbek ve ya İskele balık kantolarına giderek aldığım kalamarları,dondurucumda stoklamaya başladım.Oğlum balık yemeyen bir çocuk olduğu için,bu eksiğini kalamar ile tamamlamasını istediğimden olsa gerek.Almış olduğum kalamarları temizletip doğrattıktan sonra,terbiyesini yapıp,tüketebileceğimiz ölçülerde poşetleyip dondurucuya gönderiyorum.İstediğiniz zaman buzunu çözdürüp kızartmaya hazır hale geliyor.
Benim damak zevkime uygun terbiye sosunu bulmak için ise bir çok araştırma ve denemeler yaptım.Kimisi bira da eklemem gerektiğini söyledi, beğenmedim.Sirkeli yapanlar vardı, oda lezzetli gelmedi.Hem lezzetli olmalıydı,hem de yumuşatmalıydı kalamarı.Çünkü lastik gibi sünen kalamarın yenmesi hiç de hoş olmuyor.
Bu gün sizlerle kalamarın terbiyelenmesi ve kızartma detaylarını paylaşmak istiyorum.Ayrıca kalamar tava ve midye tava gibi deniz ürünlerinin yanında sunabileceğiniz sos tarifi de vermek istiyorum.Limon ile ve ya sos ile tüketebilirsiniz.Tercih size kalmış.


KALAMAR TAVA

Malzemeler:
1 kğ ayıklanmış,yıkanmış ve halka halka doğranmış kalamar.

Terbiyesi için:
1 limonun suyu,
1 tatlı kaşığı karbonat,
1 tatlı kaşığı toz şeker,
1 çay kaşığı tuz.

Kızartmak için: sıvı yağ,un.

Yapılışı:
Kalamarları derince bir kaba alalım.Limon suyunu,karbonatı,toz şekeri ve tuzu üzerine dökelim.Karbonat köpük köpük kabaracaktır.iyice kalamarları karıştıralım. Eğer hemen o gün pişireceksek kabımızın üzerini kapatarak, 2-3 saat dinlenmesi için buzdolabına koyalım.(Dondurucuda saklamak istiyorsanız pişireceğiniz miktarlarda poşete koyup saklayabilirsiniz.) Kızartmak için bol miktardaki sıvı yağı derin kızartma tenceresine alarak yağı kızdırın.Unlanmış ve fazla unu silkelenmiş kalamarları kızgın yağa bırakalım. Tam iki dakika çok kızmış yağda kızartalım. İki dakika olduktan sonra hemen almaya başlayalım.Kesinlikle kalamarın beyaz görünmesine aldanıp iki dakikadan fazla kızartmayın.Göreceksiniz tabağa aldıktan sonra rengini bulacaktır.Arzunuza göre limon ve ya size vereceğim sos ile birlikte yiyebilirsiniz.

NOT:Kalamarları kızartmaya başlamadan önce kesinlikle yıkamamalısınız.Terbiye sosu üzerinde kalmalı.

YOĞURTLU SOS HAZIRLANIŞI
3 diş sarımsağı rendeleyin.3 adet ceviz içini robottan geçirin. 1 Avuç ufalanmış ekmek içini ilave edin.Bütün bunları bir kase yoğurdun içinde güzelce karıştırın.Karışımın içine bir tutam tuz ve 1 yemek kaşığı zeytin yağı gezdirin.Karışımı istediğiniz kadar çoğaltabilirsiniz.

Afiyet olsun

6 yorum:

GELİNCİK MUTFAK dedi ki...

merhaba; güzel yorumun için çok teşekkürler...burada kalamar olmuyor...ama tadını çok merak ediyorum...eminim güzeldir...
çıtır görünüyorlar...ellerine sağlık...kolay gelsin...

Nadji dedi ki...

Un blog plein de saveurs.
Je reviendrai.

LEZZETİN ASLI dedi ki...

je suis content d'attendre.

Adsız dedi ki...

d'accord:)

irfan dedi ki...

urlayı çok seviyorum çocukluğumun hayali urla ve orada çalışma imkanım oldu büyük şehir haşere ile mücadele her köyüne gittim özbek akkum torasan eğri liman fakat akkum en güzeli akkum deniz olmayan yerde yaşayamam diyenlerdenim.

LEZZETİN ASLI dedi ki...

Sevgili İrfan katılıyorum size. Benim de vazgeçilmezim Urla :)