23 Ekim 2012 Salı

PEŞMELBA ( PEACH MELBA)




Rahmetli babam tatlıyı çok severdi. O akşam yemekten sonra tatlı yoksa eğer,  cezvede şurup kaynatarak varsa tatlı kurabiyenin üzerine döker yerdi. Tatlı kurabiye de bulunmuyorsa, kayısı ve ya şeftalileri tereyağğında şekerlebirlikte pişirir, üzerine de dondurma koyarak yerdi. Yedikten sonrada “ohh aciz bedenime tatlı girdi” derdi. Ben de babama benzemişim ki bazı akşamlar tatlı krizim tutuyor.Her nekadar kendimidizginlemeye çalışsam da, çoğu zaman isteğimeyenik düşüp hemen giriyorum mutfağa. Bana en pratik gelen ve çabucak yapabileceğim tatlı olduğu için, mevsim uygunsa pek tabii Peşmelba (Peach Melba) uygun geliyor. Hafif, lezzetli ve pratik.  Peşmelbanın bir de hikayesi var. Bilmeyenlere onu da anlatayım.1892 yılında dönemin meşhur sopranosu Dame Nellie Melba'nın Covent Garden'da, Wagner'in Lohengrin Operası'nın premierinde sahneye çıkmasının onuruna, son Orleans Dük'ü olan Philippe D'Orleans Savoy Oteli'nde bir davet verir. Savoy Oteli'nin Fransız aşçısı Auguste Escoffier de Dame, Melba'ya atıfta bulunarak ona özel bir tatlı yapar ve adını "Peach Melba" koyar. İşte Peşmelbanın tahrihçesi bu.

Malzemeler:

4 adet şeftali,
1/2 su bardağı toz şeker,
1 yemek kaşığı tereyağı,
Vanilyalı dondurma,
File badem.

Yapılışı:

Şeftalilerin kabuklarını soyup, ortadan ikiye bölerek çekirdeklerini çıkarın. Tereyağını tavaya koyun. Şekeri de ekleyerek kısık ateşte karamelize edin. Şeftalilerin her iki tarafını da kısık ateşte pişirin. Şeftalilerin renkleri değişene dek pişirme işlemine devam edin. Pişen şeftalileri servis tabaklarına alın. Ilınan şeftalilerin üzerine arzu ettiğiniz miktarda dondurma koyun. Üzerine file bademleri de serptikten sonra servis yapabilirsiniz. Ben vanilyalı dondurma dedim ama kakaolu, karamelli veya sakızlı dondurma da kullanabilirsiniz. Kalori artmasında bir sakınca görmüyorsanız eğer, bir miktar krem şanti ile de renklendirebilirsiniz.

Afiyet olsun